Spavao na klupi kao beskućnik u Beogradu, sad je vlasnik restorana: Govori 8 jezika, a ovo mu je palo najteže

Kočaj Arjubi je bio beskućnik u Srbiji, a onda je pokrenuo svoj biznis u Beogradu.

TV Prva/screenshot

Od bežanja iz Avganistana, do spavanja na klupi ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu, do vlasnika restorana. Kočaj Arjubi je stranac u Srbiji. On je 50-godišnjak koji je u Srbiju poveo svoju suprugu, petoro dece a govori čak osam jezika - Persijski, Urdu, paštunski jezik, azerbejdžanski, ruski, engleski, srpski, švedski.

Kočaj je u Srbiju stigao 2016. godine i tada nije imao nameru da ostane ovde, ali je ipak ostao i pokrenuo svoj biznis.

"Bio sam u mnogim zemljama i kada sam stigao u Srbiju, upoznao sam mnogo divnog naroda. Odlučio sam da mogu i ovde da živim. Ljudi su gostoprimljivi, znao sam da neću imati problema ni ja ni moja deca. Imaju sad društvo, prihvatili su ih. Hvala Bogu nisam imao nikakav problem sa narodom ovde, a sa papirima je bilo jako teško zbog naše lične karte", rekao je Kočaj.

Otvorio je restoran avganistanske kuhinje u kom radi sa suprugom, a pomažu im ponekad sin i ćerka. Govori čak osam jezika, a 2018. godine je dobio radnu dozvolu i tada je počeo da uči srpski jezik. "Prvo sam pomalo pričao, naročito pošto pričam ruski, pa sam uvek mešao srpske i ruske rečenice, i dan danas nekad pogrešim, ali se snalazim", rekao je Kočaj.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Izlazak azil za beskućnike  MONDO/Stefan Stojanović

 (Prva/MONDO/J.D.)