"Ne daj Bože da se malo glupiraš, odmah te izbace": Maša iz Srbije šokirana pravilima na Novom Zelandu (Video)

Iznenadilo ju je i jedno pravilo koje se tiče prevoza i saobraćajnih nezgoda.

Screenshot/TikTok

Tiktokerka Maša iz Srbije već godinama živi na Novom Zelandu. Na društvenoj mreži nedavno je objavila video o nekim od najneobičnijih zakona i pravila koja su je, kaže, zaista šokirala. Kaže da se život na Novom Zelandu mnogo razlikuje od onoga na šta je navikla u Srbiji. Video je započela pričom da deca na Novom Zelandu kreću u školu dan posle svog petog rođendana. I to bukvalno.

"Kada kažem dan posle petog rođendana, to stvarno mislim. Dakle, ako dete u utorak napuni pet godina, već u sredu ide u školu. Čudno je da neko ko je do juče imao četiri godine već ima obavezu da ustaje rano, nosi uniformu i pribor", objasnila je Maša.

Kazne bez dokaza?

Iznenadilo ju je i jedno pravilo koje se tiče prevoza i saobraćajnih nezgoda. U videu je ispričala da, kada neko prijavi vozača za prekršaj, može dobiti kaznu bez ikakvih dokaza.

"To se dogodilo mom tati dva puta. Jednom ga je neko prijavio da je koristio telefon dok vozi. Niko ga nije fotografisao, niko ništa, tata je dobio kaznu jer ga je neko prijavio. Drugi put ga je neko prijavio da je obišao kolonu od dva vozila. Dva vozila i on je dobio kaznu. Baš puno veruju drugim ljudima. Nama iz Srbije je to čudno, jer kako može neko da te prijavi bez dokaza?", ispričala je.

Sledeće pravilo na koje se osvrnula odnosi se na pronađene stvari. Ako nađete izgubljenu stvar i odnesete je u policiju, a za nju se niko ne javi sledeća dva meseca, ta stvar će pripasti vama kao, kaže Maša, nagrada za poštenje. Ono što ju je takođe iznenadilo je da policija ne nosi oružje kada izađe na teren. "To mi nije jasno to ne razumem. Kako to može biti bezbedno?", pita se Maša.

Bila je veoma iznenađena i pravilom nakon kupovine stana ili kuće.

"Kad kupite kuću, u njoj moraš da živiš prvih šest meseci. Nije mi jasno zašto bi neko odlučivao šta ću da radim sa svojom imovinom", rekla je Maša. Ispričala je i da na Novom Zelandu žene nakon porođaja istog dana odmah idu kući. 

Na kraju, osvrnula se na stroga pravila u vezi sa konzumiranjem alkohola. Kaže da osobe koje radnicima u kafićima izgledaju pijano ne mogu da dobiju više alkohola.

"To mi se desilo. Mom prijatelju je zabranjen ulazak u klub zato što je obezbeđenje mislilo da izgleda pijano, ali nije baš bio pijan. Mislim, ulazim u klub, a ne kod doktora. Uopšte mi to nije jasno. I u klubu, u kafiću, u baru, u restoranu, ako izgledaš pijano, dođu i kažu da ne mogu više da ti daju alkohol. Ne daj Bože da se malo glupiraš, odmah te izbace jer misle da si pijan", rekla je Maša.

U komentarima ispod videa pratioci su pisali Maši da su i njima ova pravila veoma čudna. Međutim, neki smatraju da su neki od ovih zakona razlog zašto je Novi Zeland jedna od najuređenijih zemalja.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Tiktokerka uradila dnk  TikTok/lyddelle_