Temperatura se spušta na 10 stepeni! Meteorolog otkriva kog datuma stiže zahlađenje i sneg

Pad temperature za oko 12 stepeni možemo da očekujemo od sledećeg ponedeljka, najavio je meteorolog Ivan Ristić.

MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo sa natprosečnim temperaturama do oko 24-25 stepeni Celzijusa, međutim, u atmosferi dolazi do promene koja u potpunosti menja vremenske prilike što će usloviti jače zahlađenje i pad temperature za oko 12 stepeni sledećeg ponedeljka.

Počinje vladavina Azorskog anticiklona

Meteorolog Ivan Ristić kaže da nas uskoro očekuje zahlađenje, ali bez padavina.

"Do sada je vladao ogranak sibirskog anticiklona i duvao je jugoistočni vetar, ali već od ponedeljka 28. oktobra počinje vladavina azorskog anticiklona i njegovih ogranaka. Doći će do skretanja vetra na zapad i severozapad. U skladu sa tim promeniće se i vreme, ali ćemo ostati pod uticajem anticiklona. Ipak, nema naznaka da bi neki anticiklon mogao da nam donese padavine za sada", kaže Ivan Ristić.

Gde bude magle biće i hladnije

Dodaje da od utorka ove nedelje ima uslova za nisku oblačnost i maglu koja će se zadržavati ponegde i veći deo dana. U delovima zemlje gde bude magle i niske oblačnosti temperatura će biti maksimalno do oko 15 stepeni, a tamo gde se magla raziđe maksimalna dnevna temperatura će biti između 17 i 21 stepen, što je svežije u odnosu na nedelju 27. i ponedeljak 28. oktobar.

"Sa severozapada nam najverovatnije između subote i nedelje stiže hladni front. Ide kroz anticiklon i biće bez padavina. Zahlađenje nam spušta temperatura na maksimalnih 10 do 15 stepeni Celzijusa. Menja nam se totalno tip vremena", poručuje meteorolog.

Anticikloni i suvo vreme bez padavina

Naglašava da ćemo ove godine biti često pod vladavinom anticiklona, a to znači uglavnom suvo vreme bez padavina s tim što će u periodu pred nama biti sve više niskih oblaka i magle.

"Početkom sledeće nedelje će uz zahlađenje temperature biti ispod proseka za početak novembra i kretaće se oko 10 i 12 stepeni Celzijusa maksimalno. Minimalna temperatura će biti oko 0 stepeni, ponegde se očekuje i slabi mraz, ali za sada sneg je otkazan do kraja novembra kada ga očekujem prema dugoročnoj vremenskoj prognozi koju sam uradio zajedno sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem", kaže Ristić.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Meteorolog Sovilj odgovorio na pitanje: Da li haotično nevreme preti i Srbiji?  Kurir televizija

(Blic/Mondo/Aleksandra Virijević)