SVETSKI DAN KAFE: OTKRIJTE SVE ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI O NJENOM PUTU OD ZRNA DO ŠOLJICE

Zašto je robusta neophodna za dobru domaću kafu?
Foto: Promo

Danas obeležavamo Međunarodni dan kafe, napitka koji je neizostavni deo naše svakodnevice – onaj miris koji nas budi ujutru, omiljeni povod za okupljanje porodice i prijatelja, i saveznik kada nam zatreba dodatna doza energije. Ipak, uprkos njenoj sveprisutnosti, postoji mnogo zanimljivosti o kafi koje nam nisu poznate.

Jedna od manje poznatih činjenica jeste da je kafa zapravo – voće. Potiče sa stabla koje rađa crvene ili žute bobice, a unutar njih nalaze se semenke koje mi poznajemo kao – zrna kafe. Dakle, iako ih zovemo zrnima, u suštini su to delovi ploda biljke kafe.

Kafa dobija različitu aromu u zavisnosti od sorte, a najpoznatije botaničke vrste su arabika i robusta.

„Prirodne mutacije i genetske tehnike dovele su do razvoja brojnih varijanti i hibrida, ali sa stanovišta kvaliteta i tržišta, arabika i robusta su najznačajnije“, objašnjava Ilija Đurić, specijalista za kafu iz kompanije Atlantic Grand.

Foto: Promo

„Arabika uspeva u tropskim predelima između severne i južne paralele, tamo gde nema opasnosti od mraza. Robuste su otpornije na toplotu i gaje se na zaravnima do 500 metara nadmorske visine, dok se arabika gaji na 2000 metara, i više. Velike visine pogoduju kvalitetu ploda arabike. Niže temperature i duži period zrenja podstiču razvoj arome i fine kiselosti, i zato im se posvećuje posebna pažnja. Drvo kafe raste na plodnom tlu, poželjno vulkanskom, a za rast drveta kafe potrebna je i znatna količina humusa“, objašnjava on dalje.

Foto: Promo

Iako se arabika često vezuje za specijalitete i bogat aromatski profil, robusta je nezamenljiva kada je u pitanju domaća kafa. Njena punoća ukusa, jačina i visok sadržaj kofeina daju onaj prepoznatljiv karakter koji domaća kafa zahteva.

Dakle, bez obzira na to da li ste ljubitelj intenzivnijeg ili blažeg ukusa, možete pronaći svoje favorite u bogatom portfoliju Grand kafe. U svakom slučaju, uživanje u kafi biće još veće sada kada bolje razumete šta zapravo pijete.

Foto: Promo

Upravo iz želje da ljubiteljima kafe približi ceo proces nastanka jedne šoljice ovog napitka, Grand kafa je pokrenula edukativni video serijal „Grandov vodič kroz svet kafe“. U njemu, korak po korak, otkriva se put koji kafa prelazi – od zrna, preko procesa prženja i mlevenja, pa sve do načina pripreme.

Serijal će se emitovati tokom cele godine na YouTube kanalu Grand kafe, kao i na zvaničnim društvenim mrežama brenda.