Koliko košta praznična trpeza? Ovo je detaljna računica, pripremite spisak namirnica i budžet na vreme

U jeku praznika povećava se pritisak na kućni budžet a za prazničnu trpezu, iz godine u godinu, izdvaja se sve više novca.
Foto: Mondo/Stefan Stojanović/Uroš Arsić/Shutterstock/Youtube/Printscreen

U potrošačkoj korpi, a reč je zapravo o troškovima koji svako domaćinstvo svakog meseca ima, najveći deo zauzimaju troškovu za kupovinu hrane i bezalkoholnih pića.

U prosečnoj potrošačkoj korpi to je oko 41 odsto ukupnih mesečnih troškova domaćinstva, a u minimalnoj - oko 48 odsto.

Dakle, najviše novca odvaja se za odlazak u prodavnice/i/ili pijace i kupovinu hrane i bezalkoholnih pića. Pošto je reč o priličnim svotama i te kako je važno kako se, gde i šta kupuje jer se novcem kojim se raspolaže mora ekonomisati najbolje što se može. Ono što svakako treba uraditi je uporediti cene proizvoda koji se spuštaju u korpu i cegere, pa tek onda krenuti u radnju.

Uz to, potrebno je i da se dobro promisli šta će se pripremati za ručak, kada se najčešće za stolom okupe svi ukućani jer ista količina iste namirnice u različitim jelima traje duže ili kraće. I kako god da se ekonomiše i obilaze radnje, bez 1.000 dinara veoma je teško pripremiti ručak za porodicu.

Ako je odluka da se spremi sarma, domaćica će morati da izdovoji od oko 1.200 dinara pa naviše. Najpovoljnija je sarma koja se sprema od kiselog kupusa iz samostalne pripreme jer je slatki koštao oko 80 dinara, ali je takvih sve manje. Cena kilograma kiselog kupusa u radnjama i pijacama preskače 300 dinara, a to zavisi da li se kupuje cela glavica - što znači od oko 250 dinara ili samo listovi - i do oko 500 dinara.

Za kilogram svinjske plećke potrebno je od oko 640 do oko 840 dinara, dok je kilogram suvog mesa, koje se stavlja u odgovarajućoj razmeri - rebara od oko 650 dinara, slanine od oko 800, a butkice od oko 500 dinara. Kad se dodaju preostali sastojci - luk, pirinač, začini i uvije, eto ručka koji će se jesti nekoliko puta. Međutim, ako se sprema, recimo, pohovano meso s pire krompirom, takođe je potrebno oko 1.200 dinara - meso, jaja, prezle, brašno, krompir, začini... I neće preostati za drugi ručak, bar ne za sve ukućane.

Pasulj i dalje spada u namirnice za čiju je pripremu potrebno najmanje novca. Kilogram košta od oko 300 pa i više od 500 dinara, a uz, recimo, butkicu ili suva rebra, povrće i začine, za ručak je potrebno manje od 1.000 dinara i, baš kad je i sarma u pitanju, da se više puta sedne za sto. Ako se neko odluči za kobasice, kilogram će platiti od oko 650 dinara pa naviše, što zavisi od vrste i mesta gde se kupuje.

Ako neko želi da na meni stavi rusku salatu, za kupovinu onoga što je potrebno moraće da potroši najmanje 500 dinara, a ova salata, koja je veoma česta na trpezama, posebno kad su slavlja, ima i mnogo skuplju varijantu. Pakovanje smrznutog povrća košta od oko 140 do oko 180 dinara, 90 grama majoneza je oko 45 dinara, a pola kilograma od oko 250 do oko300 dinara, tegla kiselih krastavaca oko 180 dinara, a najskuplji sastojak - praška šunka košta od oko 500 pa i do 1.500 dinara.

Troškovi pripreme ručka, naravno, podrazumevaju i potrošnju struje, vode... ali i vremena, koje je, uz znanje, svakako najvažniji sastojak svakog jela - ali to malo ko broji. Uz to, troškovi rastu i zbog pića, bilo da je bezalkoholno ili ono drugo.

Može i da se naruči

Oni koji nemaju vremena, pitanje ručka mogu rešiti naručivanjem.

Za porciju sarme potrebno je oko 500 dinara, pasulja od 350 dinara, 100 grama ruske salate je oko 200, a porcija pohovanog mesa oko 300 dinara. Ponuda je bogata i raznolika, ima i posni i mrsni meni, a uz verziju za jednu osobu ima i onih koji za porodicu (tri osobe) nude povljnije cene.

Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Firma iz Čačka isporučila čak 30 tona šarana za Nikoljdan! Slavska trpeza se ne može zamisliti bez ove ribe, a njena cena će vas šokirati Izvor: Kurir televizija

(Dnevnik/MONDO)