RAT dinastija Izetbegović i Tuđman: Bakir uzvraća | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

RAT dinastija Izetbegović i Tuđman: Bakir uzvraća

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH izjavio je da je u ratu zločina bilo na svim stranama, ali da se individualni zločini mudžahedina ne mogu porediti sa udruženim zločinačkim poduhvatom koji je predvodio Franjo Tuđman.


Odgovarajući na optužbe Tuđmanovog sina Miroslava, inače, zastupnika vladajuće HDZ, koji je uzroke današnjeg terorizma na tlu Evrope pronašao u Bosni i Hercegovini toekom devedesetih godina, Izebegović je zapitao zašto oni (Miroslav) započinju sada te teme kada će, kako je rekao, izvući deblji kraj.

"Bilo je zločina na svim stranama, ali zločini mudžahedina se ne mogu uporediti s udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predovodio Franjo Tuđman. Cilj je to da se skrene pažnja s problema. Zašto oni počinju te teme kada će u tim analizama izvući deblji kraj? Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentovan u kojem ima i hrvatskih jedinica. Tu će biti u Hagu dokazana zloga svakoga i Tuđmana i Šuška. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne insistira na tome", zapitao je Izetbgović u intervjuu za N1.

Miroslav Tuđman je ranije danas za nedeljnik Globus izjavio da se sve ovo što se sada događa po Evropi, događalo i devedesetih.

Bio je to, kazao je, začetak današnjeg islamskog terorizma.

"Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv 'muslimanske' imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i pre nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića", rekao je Tuđman mlađi.

Izetbegović konstatuje da ovakvim izjavama Tuđman zapravo skreće pažnju s tema 'koje mu ne odgovaraju''.

"Jedna je pitanje kocentracionog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor kojeg nisu držali Nemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne. Očekujemo presude u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđmana mlađer jer je bio šef obaveštajne službe u to vreme tako da mislim da skreće pažnju s tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj'', reka je Izetbegović.

Miroslav Tuđman: Islamski terorizam začet je u BiH

Na opasku da je ozbiljna izjava Tuđmana kojom proziva Izetbegovićevog oca Aliju, bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA kaže da je upravo bilo obrnuto od onog što kaže mlađi Tuđman da je Alija doveo mudžahedine u BiH.

"On (Alija) je dao niz izjava javnih da BiH nisu potrebni strani borci. Zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz arapskih zemalja. Kazao je da imamo dovoljno ljudi, ali ne i dovoljno oružja. Prizvale su ih kolone izbeglica, silovane žene - sve te scene koje su na CNN-u gledali. Svi su prešli preko teritorija Hrvatske i teritorija Herceg Bosne kad je Miroslav Tuđman bio šef obaveštajne službe. Zašto se nismo odrekli usluga mudžahedina? Kad ste napadnuti od komšije i susjeda i imate embargo na oružje nećete nikome reći da nije dobrodošao s puškom na vašoj strani. Nismo mislili da će raditi zločine. Mislili smo da će jako dobro paziti kako ratuju i da neće načiniti zločine".

Izetbegović se složio da to nije opravdanje i dodao da se ti zločini mogu prebrojati na prste, te da su bili sistematski sankcionisani.

Upitan da li je njegov otac imao kontrolu nad mudžahedinima, Izetbegović mlađi kaže da u početku nije bilo nikakve kontrole. Bili smo kaže, razbijeni u enklave.

Izričito negira da su mudžahedini bili "pod rukom" njegovog oca Alije.

Alija Izetbegović, tvrdi, nije bio komandant i nije znao detalje u organizaciji osim komande u smislu predsedavajućeg Predsedništva.

"Oni nisu bili isterani iz BiH, ali Alija nije bio sretan što su bili prisutni", rekao je i dodao da se na talasu islamofobije dobija jedna, spram BiH, agresivna politika Zagreba tako da se pokušava od malih problema napraviti velike, a veliki koji su došli 1992. iz Hrvatske se pokušavaju minimizovati.

"Zločini mudžahedina su barem trostruko manji od onih koje je napravila Herceg Bosna. Nije isto imati dve fleke na obrazu i imati dve hiljade fleka", rekao je Izetbegović uz opasku da je politika dvosmislena.

S jedne strane, kaže, tu je pružena ruka u integracijskim procesima, a s druge se pokušava napraviti pritisak na bh. politku da bude u defanzivi.

"Pokušava se predstaviti agresija koju je izvršila hrvatska stranaka da bi se to relativizovalo i umanjilo, te da se pravi pritisak na bh. stranu. Da se bosanskohercegovačko društvo segregira i da nije jedinstveno nego da je to društvo triju naroda u smislu podele vlasti", zaključio je Izetbegović.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Conc1955

Eto kako ti je to u zivotu...dok su timarili jedan drugog,za sve su bili krivi Srbi...

brane121

pitam se...koliko ovaj lik ima prstiju na ruci???

Pedja

U Hag sa ovim priznanjem dozivotna za obojcu, kada bi isti sud bio objektivan

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU