• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Hrvatska bi mogla da trpi i finansijske posledice

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo kaže da će Hrvatska, nakon presude u Hagu "hercegbosanskoj šetorci", trpeti finansijske posledice, jer će porodice žrtava moći da traže odštetu i sasvim je izvesno, kaže, da će je dobiti.

Deo haške presude šestorici bosanskih Hrvata, kojom je potvrđena jedna od teza iz optužnice o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovao i hrvatski vojni i politički vrh, posebno je problematičan za Hrvatsku, piše zagrebački Jutanji list.

Može li taj deo presude imati i konkretne finansijske i pravne posledice za Hrvatsku, komentarisao je Nobilo, rekavši da haška presuda ne donosi automatski loše finansijske i pravne posledice za Hrvatsku.

"Međutim, ona je osnova na temelju koje porodice žrtava navedenih u presudi mogu pred opštinskim sudovima u Hrvatskoj pokrenuti postupke za naknadu štete i sasvim je izvesno da će, na osnovu haške presude, te postupke i dobiti", kaže Nobilo.

HAG: Tuđman je zločinac!

Na isti način, kaže, i porodice hrvatskih Srba, čiji su bližnji ubijeni kao žrtve ratnih zločina, a za koje je sudski dokazano da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije, nakon pravosnažne presude o ratnim zločinima ostvaruju pravo na naknadu štete.

"Te presude za naknadu štete, prema dosadašnjoj praksi hrvatskih sudova, a na temelju stava koje je zauzeo Vrhovni sud, iznose oko 220.000 kuna za ubijenog člana porodice", objasnio je Nobilo.

On smatra da je gotovo sigurno da će i porodice bošnjačkih žrtava koje su navedene u haškoj presudi istrajati u tužbama protiv Hrvatske i tražiti naknadu štete.

"Haškom presudom je dokazano da je HVO bio produžena ruka Republike Hrvatske i pod nadzorom i komandom hrvatskog političkog i vojnog vrha, pa će se zločini koje su pripadnici HVO-a počinili u BiH u individualnim odštetnim zahtevima tretirati kao da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske", precizirao je Nobilo.

Smatra da, međutim, treba imati na umu da je i pre današnje presude Haškog suda, Hrvatska praktično priznala HVO kao svoju vojsku jer je pripadnicima HVO-a priznala pravo na penzije iz hrvatskog budžeta, a porodicama stradalih pripadnika HVO-a pravo na naknade.

Hrvatska se, ističe Nobilo, sada mora suočiti s posledicama nekih loših odluka tadašnjeg njenog vojnog i političkog vrha, kao što se svaki čovek na individualnom nivou ponekad mora suočiti s posledicama sopstvenih postupaka.

Na pitanje otvara li ta presuda Bosni i Hercegovini mogućnost da tuži Hrvatsku i zatraži plaćanje ratne odštete, Nobilo kaže da o tome u ovom trenutku ne bi želeo spekuliše.

"Odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske su, tvrdi, složeni i višeznačni. Oni su imali različitu dinamiku - postojala su razdoblja kad je HVO odigrao nespornu pozitivnu ulogu za BiH, pogotovo 1994. i 1995. kad je učestvovao u oslobodilačkim akcijama, ili 1992, kad je HVO imao odbrambenu ulogu jer Alija Izetbegović još nije bio spreman za rat, Armije BiH nije bilo", naveo je.

"Hrvatska se branila od velikosrpske agresije"

Ali, prema njegovim rečima, najgore razdoblje delovanja HVO-a i Tuđmanove politike prema BiH je tokom devet meseci 1993.

"Treba takođe imati na umu da je svaki metak koji je s hrvatske i bošnjačke strane ispaljen u BiH prošao kroz Hrvatsku, kao i da je Hrvatska zbrinjavala stotine hiljada izbjeglica iz BiH. Dakle, u slučaju takve tužbe Hrvatska ne bi bila bez argumenata", tvrdi Nobilo.

Najgori učinak ove presude biće, tvrdi zagrebački advokat, taj što će je i hrvatska i bošnjačka strana koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

"Presuda, nažalost, neće biti iskorištena kao povod da hrvatska strana izrazi iskreno žaljenje zbog žrtava. Bošnjački će političari verojatno presudu pokušati da iskoriste u politici prema Hrvatima", kaže Nobilo i dodaje da su sve nekada zarađene strane ukopane u svojim pozicijama i postale su taoci ratnih politika".

Precizira da su građani Hrvatske postali taoci Tuđmanove politike i mita o tome da je Hrvatska nastala u ratu, iako je nastala odlukom Sabora o nezavisnosti.

"Uspostavljaju se 'državne istine' o ratu, setimo se samo saborske Deklaracije iz 2000. u kojoj stoji da je Hrvatska i u BiH vodila odbrambeni rat. Te 'državne istine' se onda ponavljaju kao 'mantra' i postaju nacionalni mit pa se gotovo nitko više ne usudi slobodno da misli i na stvari da gleda vlastitim očima", naveo je Nobilo.

Ističe da ga presuda šestorici bosanskih Hrvata nije iznenadila.

"Ko god je hteo racionalno da gleda na stvari i hrvatsku politiku prema BiH - nije iznenađen presudom", zaključio je Nobilo.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO & EU

MONDO IZDVOJENO

Inicijalizacija u toku...
loader