• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna Gora: Plakati "Nikad više 1918."- "odmazda Srbije"

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor mondo.me

U više crnogorskih gradova jutros su osvanuli plakati sa natpisom “Nikad više 1918”.

 Cetinje plakati Nikad više 1918.

Neimenovani autori, ukazujući na istorijske događaje iz prve polovine prošlog veka, sa plakata su poručili da se navršava “100 godina od zločina i sramote belog terora”, piše Cetinjski list.

Slogan plakata je “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”.

"U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi.

Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zverski. Opljačkano je i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata. Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i dece.

Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja devojaka i žena usled kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vešanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj celokupnoj istoriji", stoji na plakatima kojima su oblepljene cetinjske ulice.

Plakate su, kako su objavili mediji, izlepili ljubitelji komitskog pokreta i Krsta Zrnovog Popovića.

Plakati su osvanuli u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Bijelom Polju i drugim gradovima.

Obrnuta situacija dogodila se u aprilu u Budvi - tada su postavljeni bilbordi kojima se slavi ulazak srpske vojske u gradd.

Te bilborde bile su postavile budvanske vlasti i na njima se slavio "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan..

Komentari 100

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivanche

Klasičan primer stvaranja nove nacije, novog naroda i identiteta. Predstavljanje Srba kao zločinca i okupatora, kao što je bilo i ranije u istoriji. Na primer i Makedonija je sad narod i nacija, ne znam zašto mi ćutimo kada se raspravlja oko imena Makedonske izmišljene države, Srbija ima puno pravo na svoju pokrajinu Južnu Srbiju.

Milos

Jedino tacno je da je stara drzava, sve ostalo kolko znam nije. Ta drzava je kapitulirala u I svetskom ratu pred Austro Ugarskom. Valjda je bila neka narodna skupstina koja je izglasala prisajedinjenje Crne Gore Kraljevini SHS kako smo ucili u skolama ? Ili nas lazu ?

flamantes

Valjalo bi pročitati izvještaje Pantelije Jovovića, beogradskog novinara i dopisnika beogradskih Balkana i Tribune, a zatim se potruditi oko zvaničnih izvještaja evropskih vlada. Vidjeće se da ima još puno puno toga sakrivenog od očiju javnosti, naročito srpske.

special image