Sonja Biserko o Crnoj Gori - Beograd kriv
MONDO/Nikoleta Vukčević 

Ona smatra da je odnos Srbije prema susedima dokaz povratka u devedesete, a da su regionalni odnosi trenutno na ivici pucanja.

“Nepoverenje svih sujeda prema Srbiji potpuno je opravdano, tim pre što Beograd, podižući tenzije, uporno falsifikuje i revidira ne samo istoriju, nego i stvarnost”, rekla je Biserko u intervjuu Pobjedi.

Prema njenim rečima, Srbija simultano destabilizuje, ili to pokušava, Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu.

“U celoj toj ujdurmi najgore prolaze kosovski Srbi koji žive u neizvesnosti i pod stalnim pritiskom Beograda. Njihova budućnost stavljena je na kocku neodgovornim delovanjem dvaju predsednika", kazala je Biserko.

Crna Gora, smatra ona, cilj je od kojeg Srbija nikada nije odustala.

"Beograd se nije pomirio sa odlaskom Crne Gore i na sve načine pokušava da isprovocira haos uz pomoć lokalnih aktera. Srbija ne bira reči kad kvalifikuje položaj Srba u Crnoj Gori, ali i crnogorsku državnost. U tom smislu, Kosovo Beogradu zaista služi kako bi se nekako 'namirio' u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini", kazala je Biserko.

Veruje da je u okolnostima svakodnevnih varnica na relaciji Srbija – Kosovo teško očekivati nastavak dijaloga dve zemlje u Briselu, kao i smirivanje tenzija na Balkanu.

Biserko je rekla da je dijalog Beograda i Prištine mrtav već duže vreme, što potvrđuje i činjenica da je format pregovora izmenjen, to jest da se promjena granica dogovara paralelnim kanalima.

"Za postojeće stanje zaslužne su obe strane, koje su namerno obesmišljavale pregovore i stvarale uslove za nasilno rešenje kosovskog problema", objasnila je Biserko.

Kako je dodala, pokazalo se da ni Evropska komisija, odnosno komesarka Federika Mogerini, takođe nisu dorasli zadatku.

“Evropska unija je svojim podilaženjem predsedniku Aleksandru Vučiću, odnosno Beogradu, previdela da se unutar same Srbije ruše sve institucije, uzurpiraju mediji i brutalno obračunava sa svim neistomišljenicima, što je zemlju po mnogo čemu vratilo u devedesete", kazala je Biserko.