• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravosnažna presuda Karadžiću - Doživotna ili sloboda!?

Izvor mondo.rs

U Hagu će danas biti izrečena drugostepena presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji je u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina zatvora.

 Radovan Karadžić - Hag - pravosnažna presuda Izvor: MONDO/Goran Sivački


Prvostepenom presudom Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva, ubistva, teror i mučenje. Sud nije prihvatio zahtev tužilaštva da Karadžić bude osuđen za genocid u sedam opština BiH.

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu.

Izricanje presude Karadžiću zakazano je za 14.00 časova, saopšteno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Ipak, direktnog prenosa neće biti, već će presuda biti snimana i objavljena pola sata kasnije. Sud se na to odlučio zbog samoubistva koje je u haškoj sudnici izvršio Slobodan Praljak.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

TRI MOGUĆA SCENARIJA

Nekadašnja haška istražiteljka Nevenka Tromp za sarajevske medije kaže da postoje tri moguća scenarija presude Karadžiću.

Njoj je, kaže, najpoželjnija opcija, pa i najlogičnija, da bude proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s tadašnjim strukturama Srbije.

KARADŽIĆ OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA


Ne isključuje, međutim, ni mogućnost da Karadžić bude oslobođen.

"Prvi scenario je da velikim delom bude potvrđena prvostepena presuda po kojoj je dobio 40 godina robije jer je kriv za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući i genocid", kaže Tromp za "Avaz".

Kao drugi navodi mogućnost da prvostepena presuda bude preinačena i da znatno bude smanjena zatvorska kazna, pa čak i da Karadžić bude oslobođen.

radovan karadžić
Izvor: Youtube/EuronewsA, kao treću mogućnost, ona vidi da bude osuđen na doživotnu robiju.

"Smatram da će sudije igrati na sigurno, pa se neću iznenaditi ako na kraju bude osuđen da do kraja života ostane u zatvoru. Time bi se umirila javnost u BiH, odnosno žrtve zločina za koje je odgovoran Karadžić", rekla je Tromp, koja je radila kao istražiteljka tribunala u postupku protiv bivšeg srpskog i predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Tromp, koja je i autorka knjiže "Smrt u Hagu", u kojoj detaljno govori o suđenju Miloševiću, kaže da bi Karadžić mogo biti osuđen i za, kako kaže, genocid u Bosanskoj krajini i/ili Podrinju.

"Karadžiću, vodi Srbe svoje"...to je slušao terorista!?


Kaže da veruje da će Karadžić biti osuđen na doživotnu robiju uz "sitne korekcije prvostepene presude".

"To bi bio neki status quo. Prvobitna presuda već je poznata. Ako se ne bi dirala uloga Srbije u ratu u BiH, onda je to neka sigurna opcija za Tribunal", smatra Tromp.

ADVOKAT: U HAGU DUVAJU DRUGAČIJI VETROVIAdvokat odbrane Goran Petronijević kaže da očekuje da Karadžiću bude izrečena oslobađajuća presuda ukoliko drugostepeno veće dokaze bude sagledavalo sa pravnog, a ne političkog stanovišta.

"Ukoliko bude bilo kakvog pravnog i pravičnog odlučivanja, kvalifikacije i sagledavanja dokaza i činjenica koje su se pred Haškim tribunalom u toku postupka mogle videti, mi smo potpuni optimisti da drugostepena presuda mora biti mnogo, mnogo bolja od ove sad, pa i oslobađajuća", rekao je Srni Petronijević, koji je član Karadžićevog pravnog tima.

UDRUŽENJA IZ BIH U HAGU

U BiH vlada veliko interesovanje za ovu presudu, a najavljeno je da će na izricanju biti predstavnici Udruženja logoraža BiH, predvođeni pedsednikom Jasminom Meškovićem i predstavnice Udruženja Majke Srebrenice.

On ukazuje da se, ukoliko pri donošenju drugostepene presude budu preovladali politički razlozi, kao dosad, može očekivati sve i svašta, ali i ističe da se iskreno nada da u Hagu sada "duvaju drugačiji vetrovi".

Prema Petronijevićevim rečima, odbrana je u žalbi insistirala da drugostepeno veće posebno obrati pažnju na manjkavost svih dokaza koji se Karadžiću stavljaju na teret, a posebno na njegovu vezu sa jednom od glavnih tačaka optužnice, koja je ostala - takozvani genocid u Srebrenici.

"Ukoliko drugostepeno veće bude dobro sagledalo da prvostepeno nije imalo dokaza za bilo kakvu povezanost Karadžića sa tim događajem, moraće vrlo ozbiljno da interveniše na njegovoj presudi u smislu dužine trajanja", smatra Petronijević.

On je naveo da se Tužilaštvo žalilo na tačku jedan, odnosno oslobađanje krivice po optužbi za takozvani genocid u više opština tokom 1992. godine i u skladu sa tim i na visinu kazne.

Petronijević ističe da je ta optužba apsolutno pala, kao i u svim presudama do sada, pri čemu ima i pravosnažnih odluka u tom pravcu.

FILMSKO HAPŠENJE DR. DABIĆA

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.

Radovan Karadžić
Izvor: Youtube/RTSU autobusu gradskog prevoza na liniji 73 za Batajnicu 21. jula 2008. godine pripadnici državne službe uhapsili su Dragana Dabića odnosno Radovana Karadžića.

Ostaće upamćeno da se bivši predsednik RS 12 godina skrivao pod ovim imenom i bavio alternativnom medicinom, putovao po zemlji i držao predavanja. Živeo je na Novom Beogradu. Često se predstavljao i kao Dragan David Dabić, a sarađivao je i sa časopisom "Zdrav život".

Tokom suđenja branio se sam, bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima.

Karadžiću je suđeno po dve tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovečnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Optužbe protiv Karadzića sažete su i usredsređene na etničko čisćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vreme; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995. godine, te genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Radovan Karadžić
Izvor: YouTube/RTTa krivična dela su, pored genocida, u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Broj opština u kojima su počinjena krivična dela je 27.

Karadžić je optužnicom - zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem - označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim širom BiH.

Tužilaštvo tvrdi da su, pored VRS, u tom poduhvatu učestvovale JNA/Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske pararavojne snage.

Kao "dodatne zločinačke poduhvate" Karadžića i Mladića, tužioci navode "širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja", zatim "eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice" i "uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija".

Komentari 92

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komentar

Kakva nam je bila državna služba toga dana takva nam je bila i država. Sve te optužbe za koje Hag osuđuje na drakonske kazne i koje nam nameću omču oko vrata svoje korene imaju u toj istoj službi bezbednosti. Jedina institucija koja opstaje i dalje iz doba komunizma je upravo ta služba. Ona je direktno odgovorna za sva nedela i tragedije koje svaljuju krivicu na našu državu. Zato nema suštinskog napretka kod nas dok se to pitanje odgovornosti ne stavi na dnevni red. To je neophodnije i od zakona o poreklu imovine. I na kraju oni časni pojedinci koji su toga dana odbili da učestvuju u hapšenju zbog čega im je na taj način prekinuta dalja karijera zaslužuju da im se oda priznanje. Jer, kako je rekao tada jedan od njih, hapšenje i izručenje na prvom mestu zaslužuju šefovi iz službe. Koje niko nigde nikada nije ni spomenuo a ni optužio, niti razjasnio njihovu ulogu u krvavim dešavanjima u građanskom ratu iz devedesetih.

Kokarda

Sto Se Ljutis Kad To I Jesi A Napadalibi Ali Nisu Mogli Jel Su Pravoslavni Bili Jaci

Jojita La Desfibradora

Кад ћеш доћи брате Радоване, чекамо те са четири стране. Ђе год има Православна кућа, за те има и ракија врућа. Врућа проја и кошуља сувара Радоване нек те Господ чува. Ја сам рекла и опет ћу рећи, када дођеш вола ћемо пећи!

 Radovan Karadžić - Hag - pravosnažna presuda