• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugovor o dvojnom državljanstvu do kraja 2008?

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu da bi do kraja godine mogli da budu potpisani ugovori Srbije i Crne Gore u vezi sa dvojnim državljanstvom.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu da bi do kraja godine mogli da budu potpisani ugovori Srbije i Crne Gore u vezi sa dvojnim državljanstvom.

"Završena je još jedna etapa u razgovorima koji bi trebalo da budu nastavljeni do kraja novembra u Crnoj Gori. Ide se ka kompromisnom predlogu s obzirom na to da ne može da se dođe do opšteg dogovora", rekao je Dačić nacionalnoj agenciji tokom posete Kopnenoj zoni bezbednosti.

On je podsetio da Crna Gora ima restriktivan, a Srbija liberalan pristup rešenju problema dvojnog državljanstva i da je dogovoreno da se napravi presek jer do opšteg dogovora ne može da se dođe.

Naime, Srbija i Crna Gora priznaće dvojno državljanstvo svim svojim državljanima koji do sklapanja međudržavnog ugovora budu stekli i državljanstvo druge članice bivše državne zajednice.

Pomoćnik crnogorsko ministra unutrašnjih poslova Svetozar Đurović je objasnio da se onim osobama koje do dana potpisivanja sporazuma budu stekle pasoše obe države, državljanstvo druge države neće oduzimati i ocenio da je to "ustupak" u odnosu na dosadašnji stav crnogorske strane po kome dvojno državljanstvo mogu imati samo ona lica koja su ga stekla do 3. juna 2006. godine, kada je proglašena crnogorska nezavisnost.

"U buduće, posle potpisivanja bilateralnog sporazuma,. nećemo tolerisati dvojno državljanstvo, već će se primjenjivati nacionalni zakon", dodao je Đurović.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova je kazao da su se dve strane dogovorile da razmene podatke o osobama koje će biti dvojni državljani i dodao da će spisak tih lica biti objavljen uz aneks međudržavnog sporazuma sa Srbijom.

Time, je po njegovim rečima Srbija napravila ustupak, jer ta država, prema svojim zakonima, nema obavezu da druge države obaveštava o njihovim državljanima koji su stekli srpsko državljanstvo.

Prema platformi crnogorske vlade pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori mogu imati i stranci koji su više od pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom, kao i deca iz mešovitog braka, čiji je jedan roditelj državljanin Crne Gore.

Đurović je takođe naveo da će dvojni državljani svoja prava moći ostvariti u državi prebivališta.

"Tako ćemo bar omogućiti svim građanima koji će do dana stupanja na snagu sporazuma dobiti jedno i drugo državljanstvo da nemaju nikakve posledice po njihov status u državi gde imaju matično državljanstvo", rekao je ministar.

Dačić je dodao da bi se po potpisivanju Sporazuma svake godine analiziralo stanje kako bi se došlo do broja onih koji žele dvojno državljanstvo.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image