• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najtežih 10 sekundi crnogorske istorije (FOTO)

Izvor mondo.me

Na današnji dan pre tačno 40 godina crnogorsko primorje u velikoj meri je sravnjeno sa zemljom. Bilo je to deset najtežih sekundi crnogorske istorije.

 Zemljotres u Crnoj Gori 1979. Izvor: MONDO/Anto Baković

Tog 15. aprila 1979. godine, između sedam i 19 i pola osam ujutru jadransku obalu, sa epicentrom u moru, petnestak kilometara od Bara i Ulcinja, pogodio je stravičan zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale.

Posledice potresa osetile su se i u Hrvatskoj i Albaniji, a crnogorsko primorje u velikoj meri sravnjeno je sa zemljom.

Svetom se proširla vest nacionalne televizije Crne Gore – "Ka crnogorskom primorju od jutros je prohodno jedino nebo".

Izvor: MONDO/Anto Baković

Svega deset sekundi bilo je dovoljno da život izgubi ukupno sto jedna osoba, a da bez krova nad glavom ostane preko sto hiljada ljudi.

Materijalna šteta bila je nemerljiva, a ožiljke razornog zemljotresa možemo uočiti i danas, četrdeset godina kasnije.

Zemljotres je oštećenja naneo u osam opština, a najgore je prošao Stari grad u Budvi, u kojem ozbiljniju štetu nije pretrpjelo samo osam od 400 zdanja.

Ulcinjski Stari grad skoro je u potpunosti uništen, a delovi hercegnovskih zidina srušili su se u more.

Zemljotres 1979: Dan kad je priroda uzela danak

Devet stepeni Merkalijeve skale bilo je dovoljno da 250 naselja sa preko 60 hiljada objekata bude razoreno. O brojkama oštećenih ili potpuno uništenih spomenika kulture, škola, zdravstvenih objekata, hotela da i ne govorimo.

"To je bilo strašno, brda su se tresla. Jedva smo uspeli da se domognemo vrata, a već je sve bilo porušeno. Deca su skakala kroz prozore”, pričali su svedoci tadašnjoj “Pobjedi”.

Izvor: MONDO/Anto Baković

Solidarnost u uzdizanju iz pepela

Iz ovog vremena "Pobjeda" je napisala i jedno važno svedočanstvo:

"Nikad nećemo moći namiriti mnogobrojne ljudske živote, ali hoćemo povratiti lepotu mediteranskog prisoja u ovoj maloj zemlji, što pripada sredozemnoj kolevci civilizacije. Sagradićemo novo i restaurirati staro, pa makar kamen po kamen vraćali nazad u kotorske, budvanske i ulcinjske fasade. Zato lelek ne prelama naše gore i naše more, već se čuje muški odziv na pružene ruke pomoći iz čitave Jugoslavije. I iz sveta. Crna Gora će postati feniks. Kad mogu laste, mogu i ljudi".

Izvor: MONDO/Anto Baković

Solidarnost i pomoć sa kojima su se posledice potresa suočile skoro istog trenutka, pokazale su da je čovek sposoban da se suprotstavi okrutnom udarcu prirode.

Pored individualnih herojskih činova, strukture u opštinama i Republički štab civilne zaštite uspostavili su sistem saniranja posledica i uložili napore u ponovnu izgradnju crnogorskog primorja.

U opštini Kotor, na primer, dvadesetak omladinaca na nekoliko rejona podelilo je Stari grad i za svega četrdesetak minuta do bezbednog mesta sprovelo je stare i povređene.

"Situacija je zaista bila teška i najvažnije je bilo organizovati se. U koordinaciji sa tadašnjim Savezom omladine Jugoslavije u pomoć su nam pristigle radne brigade iz svih bivših republika. Solidarnost je prevazišla sva očekivanja. U postradalim opštinama smo napravili planove sanacije, formirali lokalne omladinske štabove sa čijim radom je koordinirao Glavni štab koji se tada nalazio u Buljarici. Sećam se, omladinci su radili sa nezapamćenim elanom, praktično bez predaha. Bili su jači od ove stihije", seća se Ivica Čarapić, član tadašnjeg glavnog Republičkog štaba SORA "Bratstvo - jedinstvo", zaduženog za organizovanje i koordinaciju radova koje su omladinske radne brigade izvodile na postradalom području.

Izvor: MONDO/Anto Baković

Izuzetno značajnu ulogu imao je i tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, zahvaljujući kojem je ubrzo iz zemalja sveta počela stizati pomoć.

Savezna skupština donela je Zakon o obnovi Crnogorskog primorja, a osnovan je i Fond solidarnosti, u koji su nekoliko godina ulagali svi zaposleni iz tadašnjih jugoslovenskih republika, odvajajući postotak od plata.

Crveni krst i Komisija za utvrđivanje oštećenja radili su neumorno, a život se postepeno počeo vraćati u normalu.

Ovaj zemljotres smatra se možda i najpogubnijim od svih koji su zadesili naše tlo, a za potpunu obnovu bilo je potrebno više od deset godina.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

А. Илић

Земљотрес је био страшан. Ја сам се затекао на 5 спрату у Игалу. После је још страшније било како су се неки људи отимали за црте (1 до 3) по кућама... (Зелена - нема оштећења , Наранџаста - има оштећења , Црвена - за рушење). Од боје и броја црта зависило је колико ће ко пара добити. Многи су поред старе брвнаре (на којој је неко исцртао 3 црвене црте) сазидали нове троспратне куће (на џабе додељеном земљишту). Цела СФРЈ је 10 година издвајала 1% од плате за обнову. Велике су то биле паре а бар 90% је отишло онима којима није требало.

Ja

Bio sam te godine u radnoj brigadi na obnovi u Crnoj gori. I tad se kao klinac razočarah u njih, a danas pogotovo. Čast pojedincima ali se bojim da su danas u manjini.

Mirko

I moji roditelji i ostala mnogobtojna rodbina odvajali od plate da bi se pomoglo renoviranje, i sad isti taj priznaje kosovo i podrzava NATO sto nas bombardovao, to nam je hvala...!! Pozz za sve Crnogorce koji razmisljaju da smo mi iste krvi, a ne Albanci i Crnogorci!

special image