• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevo Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je večeras pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prvim nakon promene imena države.

On je porucio  da ce biti predsednik svih gradana koga se niko nece stideti.

"Zalagacu se za pravicnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno napred i svi cemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mracno doba je iza nas", istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sedištu vladajuce SDSM.

Pendarovski je proglasio pobedu rekavši "hvala", na makedonskom i albanskom jeziku, preneo je sajt Plusinfo.

Poslanik iz redova albanske vladajuce DUI Artan Grubi porucio je veceras da su ta stranka i njen lider Ali Ahmeti pobednici predsednickih izbora u Severnoj Makedoniji i da "bez njih ništa ne bi bilo postignuto". "Ali Ahmeti i DUI su izabrali predsednika Sobranja, Ali Ahmeti i DUI su izabrali premijera i Ali Ahmeti i DUI su izabrali predsednika države. Bez Ali Ahmetija i DUI ništa ne bi bilo postignuto", napisao je Grubi na Fejsbuku, prenosi portal Plusinfo.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu obradanih 97,05 odsto glasova, Pendarovski je osvojio 51,85 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovske Davkova osvojila 44, 56 odsto glasova.

U drugom krugu predsednickih izbora u Severnoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto biraca cime je preden neophodni cenzus od 40 odsto.

Izbori su okoncani bez vecih incidenata i nepravilnosti.

Pendarovski je u prvom krugu dobio veci broj glasova, ali nedovoljnu vecinu da bi bio izabran za predsednika, prenose makedonski mediji.

Pendarovski je kandidat koalicije okupljene oko vladajucih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI, a Siljanovski-Davkova je nezavini kandidat koga podržava najveca opoziciona stranka VMRO-DPMNE.

Posebnost ovih izbora je i to što su prvi put najveca makedonska i najveca albanska stranka nastupile sa zajednickim, takozvanim konsenzualnim kandidatom.




Gradani Severne Makedonije na predsednickim izborima birali su izmedu kandidata vladajuce koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

Ovo su šesti predsednicki izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Ukoliko u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Mandat odlazeceg predsednika Severne Makedonije Ðorda Ivanova istice 12. maja.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realano

Zao mi pravih i iskrenih makedonac i crnogoraca za koju godinu oni vise nece postojati kao nacija siptari ce ih pojesti

Змај

Ајде барем се зове Стево, за почетак добро

Jetter

Zahvalio se i na albanskom. Pa do koje mere ide posrnuce tog naroda?

special image