Direktor Službe BiH za poslove sa strancima, Slobodan Ujić, istakao je da je, nakon višemesečne istrage koju je ova služba sprovela zajedno sa međunarodnim i domaćim bezbednosnim agencijama, odlučeno da dva od pet migranata iz Avganistana proteraju u Srbiju.

"Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH, biće isporučena u Srbiju gde su pre ulaska u BiH poslednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji oni nisu pretnja za tu zemlju", rekao je Ujić.

Svih pet emigranata od dana evidentiranja u februaru smešteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Ujić je rekao da je proces provere informacija bio jako težak, a da se predmeti u vezi s ovim emigrantima privode kraju, prenosi Birn.

"Dugotrajan je to proces jer mi ne možemo delovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših bezbednosnih agencija, i države porekla ovih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja dugo se čeka na provere kada pošaljemo biometrijske podatke", objasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet lica koja se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još od sredine februara.

Reč je o licima poreklom iz Avganistana koje su u prva dva meseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

"Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo doneti i odluku da im se, ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mere zabrane", rekao je Ujić.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registrovan ulazak 43.000 migranata, a odluka o proterivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.