• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgovor Srbije na tužbu Hrvatske u 2010.

Međunarodni sud pravde saopštio je danas da je Srbiji dao rok do kraja marta 2010. godine da odgovori na tužbu Hrvatske zbog navodnog genocida nad nesrbima u toj republici 1991-95. godine.

Međunarodni sud pravde saopštio je danas da je Srbiji dao rok do kraja marta 2010. godine da odgovori na tužbu Hrvatske zbog navodnog genocida nad nesrbima u toj republici 1991-95. godine.

Najviši sud UN je - uzimajući u obzir stavove obe strane - odredio 22. mart 2010. kao krajnji rok u kojem zvanični Beograd može da uloži odgovor na tužbu koju su vlasti u Zagrebu podnele u julu 1999.
godine.

Međunarodni sud pravde se u novembru 2008. godine oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije, posle rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao.

Tom odlukom odbačen je prigovor Srbije da najviši sud UN nije nadležan zato što u vreme podnošenja tužbe, u julu 1999. godine, tadašnja SR Jugoslavija nije bila članica UN - u koje je primljena 2000. godine, niti potpisnica Konvencije o genocidu.

Za odbacivanje prigovora Srbije, tada je glasalo 10 sudija, a za prihvatanje sedam sudija.

Vlasti u Beogradu su, odmah pošto se Međunarodni sud pravde oglasio nadležnim, najavile da će tom sudu podneti kontratužbu protiv Hrvatske zbog zločina nad Srbima u Kninskoj krajini tokom operacije "Oluja" u leto 1995. godine.

Pošto Srbija do marta iduće godine uloži odgovor na hrvatsku tužbu, postupak će biti nastavljen razmenom dodatnih pisanih argumenata, a zatim će biti zakazana i usmena rasprava o suštini predmeta, odnosno o tome da li je u Hrvatskoj počinjen genocid i da li je Srbija odgovorna za to.

U tužbi koju je podnela u julu 1999. protiv tadašnje SRJ, Hrvatska je tvrdila da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje"
hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

Zvanicni Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom zbog kršenja Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

(Beta)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image