"Milo, šiptare, ne damo ti svetinje", "Milo, ustašo", i slične uvrede na račun predsednika Crne Gore, uzvikivalo je par stotina okupljenih u Knez Mihailovoj ulici, u strogom centru Beograda, u pešačkoj zoni, gde se nalazi Ambasada Crne Gore.

U gotovo Felinijevskoj scenografiji - sa jedne strane pleh muzika, novogodišnja atmosfera, čak i reklame za doček Nove godine u Budvi, a sa druge, srpske zastave, zastave Kosova, pomalo četničkih i uz kolorit i skandiranje kakvo se viđa i čuje na fudbalskim utakmicama, protest su organizovali "Studenti Pravnog fakulteta", uz podršku kolega iz Banjaluke, koji su poslali pismo.

Gotovo svi govornici započinjali su obraćanje pozdravom: "Bog vam pomogao", a poručivali su da je Crna Gora "srce Srbije", da "srpska mladost nikada neće dati srpske svetinje", da će braniti srpstvo i srpsku crkvu... Nisu pošteđeni ni nosioci vlasti u Srbiji, koji su kritikovani zbog mlakih reagovanja.

Tri zahteva okupljenih, među kojima je viđen i desničar Mladen Obradović iz pokreta "Obraz", jesu da se iz 40 srpskih ambasada izbace crnogorske dilpomate, gde su oni prema sporazumu dve zemlje, jer "oni nemaju šta tu da traže", da Srbija inicira sednicu Saveta bezbednosti UN o položaju srpskog naroda i srpske crkve (zanimljivo, ovo je i zahtev Srpske radikalne stranke) i da ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević bude proglašen personon non grada, a da se odnosi svedu na konzularni nivo.

Okupljeni su izrazili punu podršku mitropolitu Crnogorsko-primorskom Amfilohiju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i osudili što su sveštenici i vernici koji su, kako navode, branili svoju imovinu, sinoć pretučeni u Crnoj Gori. Mada je crnogorska policija to demantovala.

MONDO/Predrag Vujić, MONDO/Katarina Bojović Protest ispred ambasade Crne Gore u Beogradu

KRAJ PROTESTA I BAKLJE

Na kraju protesta okupljeni su ispaljivali vatromet, a u jednom trenutku pogođena je zastava Crne Gore na ambasadi, što je propraćeno ovacijama.

ODRŽANA JE I PROTESTNA ŠETNJA DO ZGRADE PREDSEDNIŠTVA SRBIJE

PROTEST ZAVRŠEN ISPRED HRAMA SVETOG SAVE

Skupština Crne Gore je noćas usvojila Zakon o slobodi veroisposvesti, protiv kojeg je Srpska pravoslavna crkva, smatrajući da će joj njime biti oduzeta imovina na pojedinim objektima.

Dok protest u Beogradu protiče bez incidenata, u Crnoj Gori, u Nikšiću se dogodio sukob građana i policije.

Oko stotinu građana okupilo se večeras oko 18 sati ispred Hrama Svetog Vasilija u Nikšiću, u znak protesta zbog sinoćnjeg usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu, a ubrzo je došlo do sukoba građana i policije, javljaju podgoričke "Vijesti". Isti izvor navodi da je policija u sukobu upotrebila pendreke.

Policija nije dozvolila okupljenima u Nikšiću da blokiraju ulice.

JOŠ VIDEA SA PROTESTA U BEOGRADU