Nevladina organizacija "Crnogorska kulturna mreža" iz Nikšića planirala je da 13. februara održi skup na Cetinju, koji je nazvala "patriotskim", a sa idejom da se pošalje poruka svimada "patriotski nastrojeni građani Crne Gore neće dozvoliti falsifikovanje crnogorske istorije".

Policija je, međutim, odlučila da taj skup zabrani. Iz ove nevladine organizacije su ranije saopštili da je poslednjih meseci Crna Gora "izložena napadima za koje se slobodno može kazati da su u rangu sa onima iz 1918. godine kada je Crnoj Gori, na svirep i podmukao način, oduzeta suverenost".

Očigledna namera organizatora zabranjenog skupa bio je da napravi odgovor na litije koje se održavaju u mnogim crnogorskim gradovima, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, a kao vid protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti, koji, kako smatraju u crkvi, vodi ka oduzimanju njene imovine.

Iz nevladine organizacije Crnogorska kulturna mreža ranije su saopštili da je namera skupa da "brane pravo, čast i dostojanstvo Crne Gore koje je ugroženo od onih koji, sakriveni iza brige o religiskim pitanjima žele, da ruše Crnu Goru i da zaustave njen put prosperiteta i napretka" i poručili da skup nije osmišljen kao pandan litijama "na kojima se nikad ne peva Crnoj Gori i na kojima nema crnogorskih obeležja".

"Putem društvenih mreža nam se javio veliki broj građana tražeći od nas da zajedno organizujemo patriotski skup, kojim bi smo pokazali da nas ima mnogo više koji želimo da izgrađujemo Crnu Goru kao građansku i evropsku državu, od onih koji žele da je ruše. Prateći dešavanja i napade kojima je svakodnevno naša zajednička kuća izložena odlučili smo se za organizaciju patriotskog skupa, koji za razliku od skupova koji se organizuju ovih dana širom naše države nije politički obojen niti je usmeren protiv bilo koje religije i nacije. Osnovni cilj okupljanja će biti da se pošalje jasna poruka svima koji žele da falsifikuju crnogorsku istoriju, da patriotski nastrojeni građani Crne Gore to neće dozvoliti", navdeno je u ranijem saopštenju Crnogorske kulturne mreže.

Inače, crnogorska policija ranije je zabranila i održavanje litije na Cetinju iz bezbednosnih razloga.