Na tradicionalnoj Bakovoj povorci u nedelju spaljena je lutka gej para koji drži figuru "deteta" na kojoj je nalepljena fotografija poslanika SDP-a Nenada Stazića sa zvezdom petokrakom na čelu, piše Tportal.hr. 

Ovaj skandal naterao je i hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da reaguje. 

"Simbolično paljenje istopolnih partnera s udomljenim detetom u Imotskom žalostan je, nehuman i neprihvatljiv čin pod maskom karnevalskih Bakovih svečanosti", napisao je Milanović na Facebook-u.

Hrvatski predsednik smatra da organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer "mržnja prema drugačijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija".

"Tražim njihovo javno izvinjenje i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna deca i tako svedočila širenju mržnje i poticanju nasilja", poručio je Milanović.

Ranije danas je i Vlada Hrvatske osudila taj čin i poručila da "paljenje lutki nije bilo ni zabavno, ni tradicionalno, niti u duhu hrvatskih i evropskih vrednosti".