Kapetan Dragan: Pomagaću nepravedno optuženim Srbima | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Kapetan Dragan: Pomagaću nepravedno optuženim Srbima

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug
Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nakon više od 13 godina provedenih u pritvoru i zatvoru, osuđeni razni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, u intervjuu Tanjugu govori o procesu i planovima za budućnost.

Izvor: Screenshot/Tanjug

Vasiljković namerava da ponovo aktivira Fond kapetan Dragan, koji će, kako kaže, prvenstveno raditi za brojne Srbe koji se nalaze po zatvorima širom Hrvatske, ali ne samo za njih.

"Staćemo i u odbranu , ali i na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i u celoj dijaspori, jer se dosta Srba, bez ikakvih dokaza, samo na osnovu hrvatskih besmislenih i fingiranih poternica hapsi širom sveta i izručuje Hrvatskoj", rekao je Vasiljković.

Možda će vas zanimati

On je ukazao da na ovom planu radi punih pet godina i da je do sada pronašao 63 Srbina, osuđena u Hrvatskoj bez ikakvih dokaza, na osnovu lažnih izjava hrvatskih svedoka.

Prema njegovim rečima, trenutno je u toku postupak ekstradicije jednog Srbina iz Švedske u Hrvatsku, koji, kako tvrdi Vasiljković, može očekivati da mu se "dogodi isto što se dogodilo i njemu, da bude osuđen bez ikakvih dokaza na višegodišnju robiju".

"Dobra strana svega što se meni dogodilo je to da nema više nikakve dileme da je to što rade Hrvati - zločin, a da su Srbi žrtve", siguran je Vasiljković.

Pogledajte

01:37
Vasiljković:pomagaću Srbima nepravedno optuzenim u Hrvatskoj
Vasiljković:pomagaću Srbima nepravedno optuzenim u Hrvatskoj
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Pošto je iscrpeo sva pravna sredstva na lokalnom nivou, najavio je da će sa svojim advokatima pokrenuti postupke protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Komitetom Ujedinjenih Nacija, a možda, i pred Međunarodnim krivični sudom u Hagu.

Vasiljković Hrvate vidi kao Srbomrzce, a neke od njih kao kukavice, koji zla prema Srbima pasivno posmatraju.

Ima kako kaže međutim i hrabrih ljudi i navodi primer jednog čuvara u zatvoru koji je ga je, kada je doživeo srčani udar, kaže, mimo svih bezbednosnih procedura, odvezao u bolnicu, gde su mu ugradili stent.

Upitan ko mu je prethodnih godina koje je proveo u zatvoru pružao podršku, on je izdvojio beogradskog advokata Dragana Palibrka, koji ga je redovno posećivao u zatvoru, pružao mu pravne savete i pomaže mu da sakupi arhivsku dokumentaciju za sudske postupke koje namerava da pokrene protiv Hrvatske.

"VAMA JE TEŠKO KOD KUĆE?"

Vreme provodi u izolaciji u skladu sa merom za povratnike iz inostranstva, i kaže da savladava nove tehnologije koje je propustio tokom skoro 14 godina provedenih u pritvori i u zatvoru. Građanima Srbije je šaljivo poručio da se, ako im sada teško pada sedenje u kući, sete njega koji je bio poslednkih 10 meseci u samici.

Vasiljković napomenuo da je uz njega od početka postupka bio i Savo Štrbac iz organizacije Veritas, dok od države Srbije, kako je naveo, nije imao nikakvu podršku do pre godinu dana.

"Od pre godinu dana počela je intenzivna pomoć Srbije, naročito kroz razne kontakte sa ljudima iz srpske ambasade u Hrvatskoj", naveo je Vasiljković.

Pogledajte

00:37
Vasiljković:Ja sam u samici poslednjih deset meseci
Vasiljković:Ja sam u samici poslednjih deset meseci
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Zbog dobre organizacije za pomoć i drugim Srbima u zatvoru, Vasiljković kaže da je 23. maja prošle godine završio u samici u kojoj je, mimo svih zakonskih mogućnosti, bio do isteka kazne, 28. marta.

"Ni zbog čega ne možete biti više od 30 dana u izolaciji po zakonu i to tek posle procesa, a ja nisam imao proces", naveo je Vasiljković koji zatvor u Lepoglavi poredi sa nacističkim logorom.

Naveo je da se u tom zatvoru na razne načine maltretiraju zatvorenici, naročito Srbi, kao i da im se ne dozvoljava da spavaju, jer ih noću bude na svakih sat vremena.

Ukazao je da u tamo ima i sprskih zatvorenika za koje Srbija nije nikad čula, pa je apelovao na srpske medije da se aktiviraju i izveštavaju o hrvatskim procesima protiv Srba.

Smatra da će moći da putuje po Evropi i pored mere zabrane ulaska u zemlje EU od 20 godina, koju mu je odredila Hrvatska prilikom proterivanja iz zemlje, nakon izlaska iz zatvora.

"Moji advokati su to proverili i ja mogu da putujem u Evropu i najavljujem da idem u Holandiju, a otići ću i u Švedsku i Švajcarsku čim se ovo stanje okonča", kaže on.

Vasiljković je osuđen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavilo i da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tokom februara u 1993. u Bruškoj kod Benkovca "mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije".

Uz to je osuđen je i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA," izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje."

Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Možda će vas zanimati

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Kapetane, spremi se spremi, ponovo ćemo na italijansku Dalmaciju na more, samo pod punom opremom i kopneno....

Pali

iz Srbije..

Легион

@Pali Пали ти из Србије наказо жуто-СНСовска. Издајниче погани. Ако буде среће на следећим изборима КЕП побеђује.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU