Na suđenju Јasminu Keseroviću, optuženom za pridruživanje terorističkoj organizaciji, svedok Mario Јaneček iz Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara rekao je da je takozvana "Islamska država" nastala kao otpadnička grupa Al Kaide.

Janeček je naveo da je UN proglasio ISIS terorističkom organizacijom 30. maja 2013. godine, prenosi Alternativna televizija Banja Luka.

On je istakao da su od tada sve zemlje članice dužne primenjivati restriktivne mere prema ovoj terorističkoj organizaciji, uključujući dopremanje naoružanja i privođenje pravdi njihovih pripadnika, prenosi Birn.

Keserovićev branilac Senad Dupovac sugerisao je da je optuženi u januaru 2013. otišao u Siriju, u vreme "Arapskog proleća", te da u to vreme ISIS još nije bio proglašen terorističkom organizacijom.

Јaneček je rekao da se ne slaže u potpunosti s tezom da to znači da Keserović nije otišao da se priključi terorističkoj organizaciji.

"Za UN je jasno da su terorističke sve organizacije nastale od Al kaide, koja je prepoznata pre nekih dvadesetak godina. ISIS je prepoznat 2013. godine. To ne znači da nije postojao pre, samo se smatralo da je deo Al Kaide", rekao je svedok na suđenju, a prenosi Alternativna televizija Banja Luka.

On se saglasio sa odbranom da je bilo sukoba između Al Kaide i ISIS-a.

"Čak ih se Al Kaida odrekla. Rekli su da su presurovi", rekao je Јaneček.

Svedok se složio da je bilo i drugih formacija osim ISIS-a, ali je rekao da se ne bavi operativnim radom da bi znao da li je neko u Siriju išao da obavlja druge aktivnosti, a ne samo ratovanje.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. godine otišao u Siriju i kao pripadnik terorističke organizacije ISIS učestvovao u terorističkim aktivnostima.

On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Nastavak suđenja biće zakazan naknadno.