Preliminarni, nezvanični rezultati današnjih izbora u Hrvatskoj govore da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ koju predvodi hrvatski premijer Andrej Plenković imati većinu u skupštini i vrlo verovatno ostvariti bolji rezultat nego na prethodnim izborima.

HDZ će imati 66 mandata, a najveći rival, koalicija "Restart" koju predvodi Socijaldemokratska partija (iz njenih redova je predsednik Hrvatske Zoran Milanović) tek 41 mandat (očekivali su bar 60). U parlament će ući i desničarski Domovinski pokret narodnog pevača Miroslava Škore (projektovano da će dobiti 15-16 mandata, najviše glasova dobio u Slavoniji, gde mu je uporište).

U "Restartu" muk, razočarani su rezultatom, uz komentar: "Pa, očigledno je da ljudi dobro žive, jer ne možemo drugačije da objasnimo ovoliku podršku HDZ-u".

Prema nezvaničnim rezultatima hrvatske Državne izborne komisije zabeležena je istorijski mala izlaznost, što može da bude jedno od objašnjenja za loš učinak koalicije "Restart". Naime, HDZ je pokazao da ima verno glasačko jezgro, čak i kada za izazivače ima stranke desne orijentacije, dok SDP i druge opozicione stranke nisu uspele da animiraju biračko telo, koje je očigledno nezainteresovano ili razočarano.

Svoje biračko pravo na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora iskoristilo je 46,85% birača, što je slabiji odaziv od onoga na izborima 2016. kada je na izbore izašlo 52,59% ukupnog broja glasača. Izlaznost na izbore 2015. bila je 60,82 posto, a na izbore 2011. je izašlo oko 62 posto upisanih birača. Izlaznost 2007. godine je bila 63,41 posto, dok je na izbore 2000. izašlo je čak 76,53 posto birača.

Koalicija "Most", koju su mnogi otpisivali imaće 9 mandata, a jedno od prijatnijih iznenađenja izbora je zeleno-levičarska koalicija "Možemo", koju predvodi Katarina Peović, koja će imati 6 (možda 7 mandata). Ovoj koaliciji se priključio i jedan od omiljenih muzičara u regionu Mile Kekin iz pank benda Hladno pivo.

Hrvatska izbori rezultati HDZ Plenković Miroslav Škoro Mile Kekin desnica
MONDO/Stefan Stojanović Mile Kekin u Beogradu

Mesto u Saboru osvojili su još koalicija stranaka "Fokus, Pametno i Stranka sa imenom i prezimenom" i to sa tri mandata, pokazuju prve izlazne ankete. Tu su i manjine sa 8 mandata.

Prve ocene analitičara navode da je Hrvatska otišla "u desno", što potvrđuje i loš rezultat najveće opozicione stranke SDP-a (koalicija "Restart").

Birači su poklonili poverenje HDZ-u, pre svega, zbog dobrog vođenja zemlje u vreme zdravstvene krize kakva je pandemija korona virusa, da su građani razočarani SDP-om (poseban pad u Zagrebu), koalicijom "Restart" i jasno poručili da Davor Bernardić (predsednik SDP) nije taj kalibar, ocenjuju analitičari.

undefined Hrvatska izbori

U prvim izjavama posle saopštavanja projektovanih rezultata sa biračkih mesta, postavljeno je pitanje ko je spreman da pregovara sa HDZ-om, koji je na izbore izašao sa sloganom "Sigurno za Hrvatsku".

Šef izbornog štaba HDZ Gordan Jandroković kaže da će "razgovarati sa onima koji su spremni da preuzmu odgovornost".

Očekivano je da HDZ prvo uđe u pregovore sa desničarskim Domovinskim pokretom Miroslava Škore, ali je u predizbornoj kampanji poručeno da vođa HDZ-a Plenković ne može da bude premijer. Ovaj pokret ima još uslova.

"Prvo da vidimo da li ćemo da sednemo za sto sa HDZ-om, a onda da vidimo ko je mandatar. Mi nećemo da promenimo stav. Rekli smo da Plenković i Bernardić (SDP) ne mogu biti premijer", kažu predstavnici Domovinskog pokreta.

Iz HDZ-a na to odgovaraju: "Taj film neće da gledaju! Ako neće Plenkovića, onda neće ni da budu u vladi".

Domovinski pokret ima još jedan uslov, ako pregovora o formiranju vlade. Sa Srbima, odnosno strankom Milorada Pupovca sigurno neće!

Milorad Pupovac kaže da su rezultati izbora delimično očekivani, ali i delimično iznenađujući, posebno naglasivši loš rezultat koalicije "Restart".

"Imaćemo težak Sabor. O saradnji ćemo sačekati ukupne rezultate. Mogu samo da kažem da je HDZ očuvao poziciju desnog politilkog centra i sačuvao političku snagu u hrvatskom političkom životu", rekao je Pupovac.

Upitan da li može da zamisli sebe u vladi u kojoj je Domovinski pokret, odgovorio je: "Bilo je mnogo kampanje protiv SDSS i protiv mene, bilo je otrovnih poruka koje su poslate, ali ćemo sačekati i videti šta je realno i moguće, ulaziti ili ne u koaliciju i koji oblik političkog delovanja treba preduzeti".

U koaliciji "Most" su uzdržani oko budućih pregovora, pogotovo što je HDZ dva puta već do sada pokušavao da napravi dogovor sa ovom koalicijom. Najavljuju da će se boriti za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i klijentelizma, smanjivanje državnog aparata i nameta preduzetnicima, ali i povratak poljoprivredi.

Nekoliko koalicija decidirano je u stavu da sa HDZ-om nema nikavih pregovora. To se, pre svega, odnosi na levičarsku koaliciju "Možemo", koja se zalaže za radnička prava, a za HDZ kažu da je oličenje korupcije, kriminala,

Slično kažu i u koaliciji "Fokus/Pametno/Stranka sa imenom i prezimenom".

"Na naša vrata ne treba ni da kucaju. Fokus će biti za reforme, smanjenje poreza, stvaranje uslova za poštenu tržišnu utakmicu. Šta u takvom programu može da traži ili da ponudi HDZ?", pitanje je koje postavljaju iz ove koalicije.

Zanimljivo je da ni u jednom izbornom štabu gotovo niko ne nosi zaštitnu masku.

SLAVLJE U HDZ-U