U ovonedeljnim potresima u Petrinji, Glini i okolnim naseljima, teško su oštećeni i brojni objekti Srpske pravoslavne crkve (SPC). Sada je pomoć ponudila Katolička crkva u Hrvatskoj.

Požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsednik Veća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za ekumenizam i dijalog, uputio je 30. decembra gornjokarlovačkom episkopu Gerasimu Popoviću izraze saosećanja povodom stradanja njegovih vernika u potresu te izrazio spremnost Karitasa Požeške biskupije da pomogne stradalima.

"U okviru svojih mogućnosti, Karitas Požeške biskupije spreman je uputiti materijalnu pomoć Vašim sveštenicima i vernicima nastradalima u zemljotresu. Ako smatrate to prihvatljivim i potrebnim", poručio je Škvorčević.

Kako je rekao episkopov sekretar, đakon Nebojša Anđić, dobrodošla je svaka pomoć i nema nikakvih prepreka za razgovor između Gerasima i Škvorčevića. Potrebe su velike.

Prema službenim podacima Gornjokarlovačke eparhije, tamošnji objekti u vlasništvu SPC-a, pretrpeli su veliku štetu.

undefined AP

Tako je uz fotografije nastale štete, objavljeno kako je, usled zemljotresa stradao hram Svetog oca Nikolaja koji se nalazi u Petrinji na groblju, a također je stradao i parohijski dom u kome se privremeno nalazi kapela posvećena Svetom Spiridonu.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, koji je obnovljen pre četiri godine, sada je pretrpeo ozbiljna oštećenja u vidu pucanja zidova i zvonika, i van bogoslužbene je upotrebe. Parohijski dom koji se nalazi uz hram je nastradao tako da je sveštenik u Glini ostao bez doma u kojem bi živeo.

undefined Tanjug/HINA

Najteže je prošao Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama, koji je potpuno uništen, dok su teško oštećene crkve u Kukuruzarima i Mečenčanima, i više nisu sigurne za služenje verskih obreda.

Teško je oštećen i poznati manastir Komogovina iz 15. veka, koji se nalazi između Petrinje i Kostajnice. U zemljotresu je nastradao zvonik koji je puko na nekoliko mesta, otlarska apsida je pukla na nekoliko mesta, tako da je i ovaj manastir u potpunosti van upotrebe i nije siguran za korišćenje, javila je Gornjokarlovačka eparhija.

Podsetimo, jak razorni zemljotres pogodio je oblast Petrinje i Siska u utorak popodne i tom prilikom je nastradalo sedam osoba, a pričinjena je ogromna materijalna šteta. 

Zemljotres je bio jačine 6,3 Rihtera, a tlo se treslo i u susednim zemljama: Sloveniji, BiH, Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Austriji...

undefined Tanjug/HINA

(Mondo/Jutarnji list)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.