Hrvatska država dužna je da građaninu Nikoli Dabiću, srpske nacionalnosti iz Sunje, isplati nešto više od 4.000 evra na ime štete pričinjene na njegovom posedu, nakon što je bio primoran da ga napusti dan pre vojno-policijske akcije "Oluja" u proteklom ratu.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je u četvrtak da je Hrvatska prekršila prava građaninu Nikoli Dabiću čiju je imovinu oduzela i oštetila druga porodica kojoj je ona data na korišćenje.

Sud je utvrdio da odgovornost za gubitak, odnosno oštećenje i pljačku kuće snosi ne samo počinitelj, već i država, kao i da Hrvatska mora plati Dabiću 3.200 evra odštete i dodatnih 833 evra sudskih troškova. Hrvatska je, stoji u odluci, prekršila članove Protokola Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja se odnosi na neometano uživanje poseda.

Dabić je živeo u svojoj kući u Sunji do 4. avgusta 1995, dan pre vojno-policijske akcije Oluja.

Godinu dana kasnije hrvatske vlasti dopustile su porodici koja je izbegla iz BiH da privremeno koristi njegovu kuću.

Ta odluka bila je zasnovana na zakonu iz septembra 1995. godine kojim je omogućeno državi da preuzme imovinu ljudi koji su napustili Hrvatsku nakon oktobra 1990. godine i u njih smesti druge osobe.

Dabić je 2000. godine podneo zahtev za povraćaj kuće koji je prihvaćen, ali imovina, vozila i stoka su mu bili pokradeni, a delovi kuće oštećeni.

Tri godine kasnije podneo je pred Opštinskim sudom u Sisku građansku tužbu protiv države, opštine i osobe koja je živela u njegovoj kući, zahtevajući da mu se nadoknadi pričinjena šteta.

Pošto su Opštinski, Županijski, Vrhovni i najzad Ustavni sud odbacili njegovu tužbu Dabić se obratio Sudu u Strazburu gde je dobio pravdu.

(Mondo/Portalnovosti.com)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.