Nadbiskup Riječke nadbiskupije i apostolski upravnik Dubrovačke biskupije, Mate Uzinić, oglasio se danas povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije na svom Fejsbuku. On se oglasio podstaknut komentarom na jednu od njegovih nedavnih objava. 

"Uz današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije želim podsetiti na poruku 'Amoris laetitia', koja nam je ove godine ponovo predložena za razmišljanje i proučavanje, a koja nas u vezi s ovim pitanjem u br. 250 podseća da se 'Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez razlike'", napisao je on na svom Fejsbuku. 

On kaže da su dužni da "svaku osobu, bez obzira na njenu seksualnu orijentaciju… poštuju u njenom dostojanstvu i prihvate sa poštovanjem".

Uzinić navodi da je potrebno izbegavati svaki znak diskriminacije, posebno bilo koji oblik agresije i nasilja. Uzinić je, između ostalog, porčio da mu je žao što još uvek ima katolika koji se sa ovim ne slažu.

Posebno, kaže, ima onih koji misle da služe Hristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba.

Riječki nadbiskup je zatražio i oprost od homoseksualnih osoba.

"Oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i porodice kojima pripadaju još uvek u Crkvi, koja kao 'porodica porodice' treba da bude porodica za sve svoje članove", napisao je on.  

(MONDO)