"Kad je (Ašanin) počeo da preti kakve će gadosti raditi mojoj 12-godišnjoj ćerki i dve godine starijem sinu, pukao mi je neki osigurač u glavi i ja sam, u želji da se odbranim, ispalio nekoliko metaka u njega", kazao je Goran Pantović (41) iz Mojkovca.

U istom predmetu sudi se i Velimiru Ljujiću (66), zbog pomaganja počiniocu nakon izvršenja dela. Obojica nisu priznali delo koje im se stavlja na teret, na način opisan optužnicom.

Pantović, koji se u istrazi branio ćutanjem, kazao je da je sa Zoranom bio veliki prijatelj, ali da su odnosi zahladneli u poslednjoj godini, nakon što je ovaj odbio da mu vrati deo novca koji je sa njim uložio u kupovinu dve garsonjere u Herceg Novom, gde živi više od 20 godina.

Nakon više zahteva da mu vrati bar uloženi deo novca u iznosu od 20.000 evra i motor, Ašanin ga je, objašnjava optuženi, odveo u selo Stevanovac i pretukao gumenom palicom. Tvrdi da mu je tada izbio dva zuba.

Rekao je da je na dan ubistva došao u restoran, jer mu je Zoran obećao da će mu isplatiti novac, ali da je ubrzo shvatio da od toga nema ništa. Ispričao je da Zoran nije bio sam i da ga je tri puta nasilno sprečavao da ode.

Tvrdi da mu je Ašanin tada rekao da mu neće vratiti novac i da ga je vređao, a da je on uzvratio da se u tom slučaju niko neće useliti u stan. Na izlazu iz restorana, na stepeništu ga je, kako priča, Ašanin sustigao i naterao da uđe u kafanu u drugom delu objekta i da mu je rekao: "Ulazi tamo fukaro, da te ne išutiram nogama".

"Psovao mi je žive i mrtve, rekao da ću proći kao moj pokojni brat, naginjao se kao da će da me zadavi, i tako me maltretirao oko sat i po. Smirivao sam situaciju, sve dok nije rekao koje gadosti će, pred mojim očima, da radi mojoj 12-godišnjoj ćerki i dve godine starijem sinu, pominjući tačnu adresu u Kragujevcu, gde žive sa majkom, dodajući da će ćerku i suprugu prodati u belo roblje, a sina pretvoriti u narkomana. Govorio je da mi se neće znati groba ni mramora", ispričao je optuženi.

Rekao je i da ga je plašio mojkovačkom policijom "koja je na njegovom platnom spisku".

Tada mu je Ašanin, kako tvrdi, rekao da može jedino mrtav da izađe, ponovo psujući ćerku, i tražeći da mu preda svoj telefon, kako bi vidio s kim se dopisivao... jedva ga je puštajući i da ode do toaleta. Optuženi kaže da mu je u tom trenutku nešto "puklo u glavi".

"Tad mi je pukao neki osigurač u glavi, izvadio sam pištolj i ispalio nekoliko metaka. Ja sam bio žrtva, čist sam pred Bogom. On me je doveo u takvu situaciju svojim ponašanjem, da me je pustio, ništa ne bi bilo".

Objašnjavajući odakle mu pištolj, ispričao je da mu je, dok je maltretiran, sinulo da Ašanin krije oružje u toaletu, između kanti za smeće. Pištolj je tvrdi bio repetiran - sa metkom u cevi, te ga je samo otkočio. Rekao je da svi znaju ko je bio Zoran, da je bio mnogo opasan i da je imao veliki broj pucnjava, ali da je svaki put izbegao zatvor.

Sin pokojnog Zorana, Miloš Ašanin, ispričao je da mu je, par meseci posle zločina, majka ispričala da je nedelju dana prije ubistva ocu dala 7.000 evra, koje je on pozajmio Pantoviću. Suđenje se nastavlja 20. decembra.

(MONDO/Vijesti.me)