• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Hrvatska poštovala ljudska prava u 2005.

Hrvatska je 2005. uglavnom poštovala ljudska prava, ali je bilo problema u oblastima kao što su sudjenja za ratne zločine, nasilje i diskriminacija prema Srbima, Romima i ženama, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta.

Hrvatska je 2005. uglavnom poštovala ljudska prava, ali je bilo problema u oblastima kao što su sudjenja za ratne zločine, nasilje i diskriminacija prema Srbima, Romima i ženama, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta.

U godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu u 2005, ističe se da je Hrvatska prošle godine pokazala veću spremnost za procesuiranje ratnih zločina koje su počinili Hrvati i ostvarila veću saradnju sa Haškim tribunalom, nakon što je pomogla u hapšenju optuženog generala Ante Gotovine.

U tekstu se navodi i podatak OEBS-a da je u Hrvatskoj u 21 sudjenju za ratne zločine osudjeno 12 Srba i jedan Hrvat. U oko 60 odsto slučajeva se optuženima sudilo u odsustvu, a od tog broja, u tri četvrtine slučajeva sudilo se Srbima.

Navodi se da su sudovi nastavili da pokazuju pristrasnost prema optuženima na osnovu njihove nacionalne pripadnosti, ali se prenosi i ocena OEBS-a da Srbi sada imaju više izgleda za pravedno sudjenje nego ranije.

Nasilje nad ženama, uključujući zlostavljanje od strane muževa, i dalje je problem u Hrvatskoj, piše u izveštaju. Prema izveštajima medija, policija je zabeležila 1.456 slučajeva porodičnog nasilja u prvih 10 meseci 2005, za 27 odsto više nego u 2004.

U vezi sa diskriminacijom žena, Stejt department navodi i podatak da su plate žena u proseku 19 odsto niže od plata muškaraca.

Prostitucija, koja je u Hrvatskoj ilegalna, postoji. Prema podacima hrvatskih organizacija, u prostituciju je uključeno oko 3.500 žena, navodi se u izveštaju i dodaje da je i trgovina ženama u cilju seksualne eskploatacije u Hrvatskoj i dalje problem.

Navodi se da su u Hrvatskoj problemi i zlostavljanje dece, trgovina decom i primoravanje dece na rad.
Zakon uglavnom obezbedjuje slobodu izražavanja i slobodu štampe, mada su se "vladini zvaničnici povremeno mešali u rad medija i pokušali da utiču na nacionalnu televiziju".

U Hrvatskoj je prema zakonu obezbedjena sloboda verskog izražavanja, što vlasti u praksi uglavnom poštuju, navodi se u tekstu, ali se dodaje da je sporadično bilo incidenata, medju kojima maltretiranje sveštenstva Srpske pravloslavne crkve i vandalizam.

Po pitanju Roma, Stejt department ističe da su oni u Hrvatskoj suočeni sa nizom prepreka, uključujući jezik, školovanje dece, nedostatak obrazovanja, visoku stopu nezaposlenosti, raširenu diskriminaciju, kao i probleme sa dobijanjem ličnih dokumenata.

Ističe se da postoji diskriminacija osoba sa invaliditetom, homoseksualaca i osoba zaraženih virusom HIV-a.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image