Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je pred sezona u toj zemlji bila jako dobra, a da je glavna sezona je u "malom zakašnjenju, i da su cene kao na Azurnoj obali”. On je dodao da su finansijski parametri zadovoljavajući.

"Međutim, parametri su takvi da su ukupni prihodi koji se ostvaruju na zadovoljavajućem nivou”, rekao je on na sednici vlade.

Otkrio je zašto je trenutno manja "navala" na Crnu Goru.

"Ako neko misli da može da se ponovi sezona od prošle godine kada je bio špic neverovatan, jer smo mi bili jedina otvorena zemlja 45 dana, to će teško moći da se realizuje. Moramo da se prilagodimo novim trendovima. Cene na primorju su kao na Azurnoj obali, to Crna Gora do sada nikada videla nije”, rekao je Abazović.

Kako je dodao, raduje ga što dosta turista bira mir, prirodu bez gužvi i putovanja prema plažama, krajeve gde je čist vazduh i gde temperature nisu visoke kao na primorju. Nada se da će veći talas turista stići u drugoj polovini meseca.

"Moramo da znamo da je cena voda na primorju i do 4 evra, a pre godinu i po je bila 1,5 evro. Neke sojenice (male kuće na Adi Bojani) su se izdavale po 50 evra, a sada po 250 evra. Samo treba da budemo realni i pošteni”, naglasio je Abazović.

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, od Jaza do Buljarice odmara se 29.707 turista, što je za petinu manje nego prošle godine u istom periodu.

Turistički radnici u Budvi, Baru i Ulcinju nisu zadovoljni dosadašnjim tokom sezone u Crnoj Gori. Ugostitelji i hotelijeri tvrde da je manje gostiju nego prethodne godine. Jedan od glavnih uzroka je, prema njihovim rečima, rat u Ukrajini, a uz njega još i slaba promocija Crne Gore kao turističke destinacije, ali i visokim cenama.

(MONDO)