Mnogo je faktora koji su uticali na dobru turističku sezonu na ostrvu Korčula u Hrvatskoj: kovid mere su ukinute, apartmani i restorani spremni i željni zarade dočekali su posetioce. Jul je na nivou celog ostrva bio odličan, a sva ostrvska mesta su zabeležila sezonu na nivou rekordne 2019. godine, negde i bolju.

Na Korčuli je tako na primer sezona bolja za tri odsto u odnosu na 2019. godinu, dok će sam grad Korčula prema nekim informacijama zabeležiti pad. Međutim, okolna mesta beleže rast od otprilike desetak odsto što dokazuje koliko je pandemija promenila lice turizma koje sad traži zabačene i "neizvikane" lokacije sa što manje ljudi.

Grad je toliko krcat da su krajem jula zabeleženi nezapamćeni saobraćajni kolapsi. Svemu tome je doprinelo i otvaranje Pelješkog mosta, što je promenilo dinamiku saobraćaja na ostrvu i poluostrvu.

Najviše noćenja i dolazaka ostvarili su Hrvati, a ono što je bitno, je i to da su se vratili Italijani, tako barem tvrde iz Turističke zajednice Grada Korčule, iako ih po statistici nema u top pet zemalja po noćenjima i dolascima u Hrvatskoj. Ljudi iz Italije su tek na devetom mestu po dolascima.

"U odnosu na ranije godine znatno je povećan broj gostiju iz Italije osobito u periodu ferragosta čemu su pridonele aktivnosti predstavništva Hrvatske turističke zajednice u aprilu 2022. godine promovišući Grad Korčulu u jednom od najčitanijih italijanskih turističkih mesečnika Bell’Europa sa fotografijom grada Korčule na naslovnoj strani, kao jednog od najpoželjnijih odredišta. Osim toga, italijanska brodarska kompanija SNAV u avgustu je povećala broj isplovljavanja brodova na liniji Ancona – Split", tvrdi Milijana Borojević, direktorikaTZG Korčule.

Ono što je zanimljivo jeste i da je porastao broj gostiju u kampovima te da u odnosu na 2019. godinu beleže porast od 103 odsto.

Ipak, uprkos velikom broju gostiju i tome što je grad krcat, niko ne zna kakva je sezona zapravo odnosno koliki je prihod ostrvo ostvarilo.

"Nikad više gostiju, počelo je rano, nikad više nisam čistila i dočekivala goste, a nikad manje novca nisam zaradila. Sve je nenormalno skupo", rekla je jedna gospođa sa Korčule koja godinama iznajmljuje apartmane za "Dubrovački vjesnik".

(MONDO)