Hrvatica Katarina Bačurin objavila je na svojim društvenim mrežama da je otputovala u Švedsku. Kako je navela, otišla je u posetu svom momku koji je tamo na razmeni studenata i ostala je zatečena nekim od njihovih životnih navika. Ona je snimila i video o tome i podelila ga na TikTok, a isti je ubrzo postao viralan. Prvo je pomenula to što se u Švedskoj nigde ne plaća kešom, već se svuda plaća karticama, što u zemljama poput Hrvatske i Srbije nije slučaj.

Takođe, navela je da u prodavnicama imate uređaje kojima sami skenirate barkodove. Na uređaju vam izađe krajnji račun, a na izlazu iz prodavnice samo provučete svoju karticu i platite. Na sve to, interesantno je što vam niko ne proverava korpu i sve se radi na poverenje i disciplinu.

Takođe u Švedskoj ne možete u normalnim prodavnicama kupiti alkohol (može se samo naći onaj do 3 posto alkohola), već možete samo da ga nađete u posebnim prodavnicama. Sledeće što je navela da joj je zasmetalo je što u njihovim kafićima i barovima nema konobara koji dolaze do stola kako bi vas poslužili, već za svako piće morate sami da ustanete i da ga naručite.

Katarina Bačurin TikTok/bacvica

"U Švedskoj mi jako fali naša obična kafa sa mlekom iz kafića, jer oni to nemaju, oni imaju kafe late, što je zapravo tri kapljice espresa i hrpetina mleka", objašnjava Katarina. Prema njenim rečima, najsličnije našoj kafi je makijato, ali nemaju ga uvek u ponudi. Takođe, nemaju odvojenih muških i ženskih toaleta - svi su zajednički.

Takođe, ova mlada Hrvatica nije mogla da se navikne da se vrata otvaraju bez diranja kvake, već na senzor. "Njihovi pešaci prelaze ulicu gde god žele, a ljudi im ne sviraju i ne lude kao naši balkanski vozači", navodi Katarina. Takođe, busevi i tramvaju su tačni u minut i imaju označena mesta za starije ljude.

(MONDO)