U Crnoj Gori su naglo porasle cene zakupa stanova, negde su navodno čak i udvostručene, pišu mediji u regionu. Glavni razlog pored inflacije jeste dolazak velikog broja Rusa i Ukrajinaca. Trenutno u iznajmljenim stanovima u Crnoj Gori živi oko 18.000 porodica, a zbog poskupljenja moraju da se sele u sve manje i manje stanove, piše crnogorski portal "Cafe de Montenegro". Cene zakupa su skočile u celoj zemlji pa i na primorju. Prosečna cena zakupa prošle godine je iznosila u Podgorici oko 350 evra, dok je današnja cena oko 700 evra.

U Tivtu, Budvi i Kotoru za iznajmljivanje jednosobnog stana potrebno je izdvojiti između 500 i 700 evra, objasnio je Stefan Mišković iz crnogorske agencije za nekretnine "Multitask nekretnine". “Većina podstanara ne može da pokrije sve obaveze koje ih čekaju, kao što su kirija, računi, hrana”, rekao je Dragan Živković iz udruženja podstanara.

On je upozorio da zbog toga mnogi moraju da se useljavaju u sve manje i manje stanove. "Ovo su svakako mučne scene kada porodica mora da napusti stan preko noći jer ga je vlasnik prodao ili izdao za duplo veću cenu“, dodao je on.

Od početka rata u Ukrajini primećen je nagli rast cena na tržištu zakupa u Crnoj Gori. Slično se dešava i u Srbiji, u koju je od početka rata u Ukrajini stiglo više od 100.000 državljana Rusije, saopštio je državni centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Najviše ih je emigriralo u Beograd i velike gradove poput Niša i Novog Sada, gde su zakupnine stanova takođe udvostručene od marta.

(MONDO)