• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Muslimani i Hrvati naoružani od 1990.

Optuženi lider bosanskih Srba ustvrdi u Hagu da je Foča bila "logistički centar" preko kojeg su bosanski Muslimani dobijali oružje.

Radovan Karadžić je danas citirao izjave prvaka tamošnje Stranke demokratske akcije Halida Čengića. Čengić je, po Karadžicevim rečima, potvrdio da je kontrolisao vod uniformisanih Muslimana, naoružanih automatskim oružjem i minobacačem, još "1. avgusta 1990".

Veštak optužbe i stručnjak za istoriju jugoistočne Evrope, posebno jugoslavije, Robert Donija to nije pobijao, mada je ocenio da je preterana tvrdnja o "logističkom centru".

Pozivajući se na Čengića, optuženi je predočio i da su prvaci SDA oružje dopremali i preko tajnog aerodroma u Visokom, a svedok je to prihvatio kao "moguće".

Kao dokaz da se Hrvatska naoružavala, Karadžić je u sudnici pustio tajno snimljeni film na kojem u januaru 1991. tadašnji hrvatski ministar odbrane Martin Špegelj precizira da ima "80.000 kalašnjikova" i govori o tome kako treba ubijati oficire JNA.

Napominjući da "jako voli taj video", Donija je ocenio da snimak pokazuje kako su se "hrvatske snage odbrane spremale za sukob", ali i kako je Kontraobaveštajna služba JNA "bila angažovana na diskreditovanju hrvatskog rukovodstva".

Na Karadžićevu sugestiju da je "to moralo da uznemiri Srbe u BiH", Donija je odgovorio: "Ne nužno, situacija je bila različita, iako je moglo doprineti strahu Srba u BiH. U to vreme, vi ste u BiH formirali vladu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom i SDA".

Donija je, u odgovoru na Karadžićevo pitanje, potvrdio i da je na osnivačkoj konferenciji SDA u Sarajevu, krajem maja 1991, predstavnik HDZ Dalibor Brozović izjavio da će se "Hrvatska braniti na Drini".

Na Karadžićevo pitanje da li je te činjenice uvrstio u svoj izveštaj, veštak je odgovorio negativno, precizirajući da je, na poziv tužilaštva, sačinio izveštaj o delovanju rukovodstva Srpske demokratske stranke.

Alija Izetbegović osnivač "Madih muslimana"

Pokojni predsednik SDA Alija Izetbegović bio je jedan od osnivača organizacije "Mladi muslimani" koja je formirana 1939. godine u Sarajevu, potvrdio je danas svedok tužilaštva istoričar Robert Donija.

On je, međutim, naveo da ta organizacija posle Drugog svetkog rata nije imala značajnije veze s terorističkom organizacijom iz Egipta "Muslimanska braća", kako to tvrdi bivši predsednik Republike Srpske Karadžić.

Karadžić je, u više navrata, tvrdio da je organizacija "Muslimanska braća" izvršila više terorističkih napada i atentata, kao i da je tokom rata u BiH bosanske muslimane snabdevala oružjem i ljudstvom u dogovoru sa Izetbegovićem.

Istoričar Donija, specijalizovan za jugoistočnu Evropu, posebno BiH i bivšu Jugoslaviju u 19. i 20. veku, i autor tri studije o BiH, potvrdio je da je muftija jerusalimski El Huseini, rođak Jasera Arafata, bio u poseti BiH tokom Drugog svetskog rata i da je sarađivao sa ustaškim režimom, kao i da je bio u dobrim odnosima s Berlinom, odnosno Adolfom Hitlerom.

"Njegova poseta uslovila je stvaranje SS divizije od muslimana u BiH i to je opšte poznato", naveo je svedok, ali nije mogao da odgovori na Karadžićevo pitanje da li se družio sa Izetbegovićem.

Karadžić nastavlja unakrsno ispitivanje svedoka optužbe.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština, progon nesrpskog stanovništva širom BiH činjenjem zločina i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. godine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image