Nakon što je odjeknula vest o lošem iskustvu srpske srednjoškolke Anastasije Isaković (20) tokom sezone u kafani La Marinera na Krku, javio se dečko koji je tamo radio prošle godine. Nije bio nimalo iznenađen tretmanom devojčice jer se, kako kaže, i sam osećao kao žrtva.

Kruno Štajcar je živeo u Glini koju je godinu dana ranije pogodio razorni zemljotres. U želji da popravi finansijsku situaciju nakon pandemije, otišao je u prvu sezonu u svojih pedeset godina života. Profesionalno se kuvanjem bavi više od deset godina, pa se prijavio na više mesta gde je konkurisao za posao kuvara.Telefonom je razgovarao sa vlasnicom kafane Aleksandrom Dadić, bez problema su dogovorili uslove i početak rada, a dva puta je lično dolazio da se upozna sa prostorom u kome će raditi. Međutim, ubrzo se pokajao zbog odluke da počne da radi baš u tom restoranu.

"Visok sam 190 centimetara i imam 120 kilograma, Aleksandra je ušla u kuhinju i nespretno me uhvatila za grudi. Nekoliko puta su to videli i gosti. Otvoreno me je pitala "Je li mi guza velika?", nisam znao šta da odgovorim", tvrdi Kruno. Gužve u restoranu nisu bile česte, pa je zajedno sa vlasnikom pokušao da smisli novu strategiju za privlačenje ljudi. Kruno je za lokalce spremao dve do tri vrste jela koja su se, kaže, dobro prodavala, dok bi uveče spremao jela po narudžbi. Predložio je pečenje jagnjadi radi poboljšanja prodaje, taj plan su počeli da sprovode sve do momenta kada je Aleksandrin suprug Marino došao sa broda i zaustavio proces.

Prema rečima kuvara, svađe između para dešavale su se skoro svakodnevno, a za praznu terasu okrivljeno je osoblje.

"Iako se ovim poslom bavim više od deset godina, ubedili su me da ne znam da kuvam. Kad se ne bi svađali jedni sa drugima, bacili bi se na jednog od nas. Gosti su često slušali naše svađe i rasprave, sećam se jednom kada je Aleksandra vrištala i ponavljala "Šta misliš da sam ja glupa plavuša koju možeš da je*eš?!“, i to zbog supe koju nije napravila. Pola sata kasnije ponašala bi se kao da smo najbolji prijatelji i potpuno ignorisala svađu, te promene raspoloženja su bile lude", priseća se Kruno.

Nekoliko puta sam pretio da ću otići, a već bih se spakovao da me gazda Marino zamoli da ostanem uz utešne reči da će Aleksandra smiriti. Po povratku sa broda počeli su drugi problemi. Prema rečima kuvara, često ga je slao u sobu po ženu i izbila bi svađa, tražio je da smanji standarde, zbog čega su porcije izgledale loše, a znao je i da laže goste da kasa je pokvarena da ne bi morao da im daje račun.

U takvim okolnostima Kruno se zadržao nešto više od mesec dana kada je konačno dao otkaz i preselio se u kafanu u Punti gde je završio sezonu. Za prethodne gazde je lepo reći da su ga pošteno platili kako je dogovoreno. Bivši kolega mu je poslao naš prethodni članak i rekao mu da je on očigledno jedna od prvih žrtava bračnog para koji vodi kafanu La Marinera. Zbog traumatičnog iskustva još nije skupio hrabrosti da ponovo ode na sezonu i sada radi u kuhinji jednog sisačkog hotela.

BONUS VIDEO:

RIVERSIDE NIKŠIĆ MONDO/Teodora Orlandić i Mirela Ljumić

(MONDO)