Denis Milinović, profesor tehničke mehanike i termodinamike iz Pomorske škole u Splitu, navodno svoje učenike angažuje za branje maslina i čišćenje stanova, piše Slobodna Dalmacija. Iako mu đaci sa oduševljenjem javljaju, nekim roditeljima se ta ideja baš i ne dopada...

"Hoće li neko da ide sa mnom iz razreda u ponedeljak ujutro oko osam, pola devet u masline u Kaštel Lukšić i puštam ga sa nastave isti dan? Bićemo tamo do 16:30. Dragi učenici, javite mi se sutra do 15 časova ako je neko zainteresovan", poslao je profesor ponudu na Whatsapp grupi.

Pored rada na terenu, profesor im je nudio i aktivnu posetu Vili Marija, turističkom objektu u Seget Vranjici, gde porodica Milinović iznajmljuje četiri apartmana. Slobodna Dalmacija poseduje tri takve poruke; dve iz maja i jedne iz oktobra. Majka njegovog učenika požalila se na poslovne poduhvate profesora Milinovića.

"Zove ih i pita ko će će sa njim u maslinike ili da čisti bazen u toj njegovoj vili... Kad sam prvi put čula za to, prvo mi je palo na pamet ono najgore. Ali onda sam shvatila da sve to funkcioniše kako treba, da tamo zaista rade ono za šta ih je pozvao. Svejedno sam sinu zabranila da ide. Mislim, meni nije normalno... Vidi, oni obožavaju tog profesora. On je za njih legenda. Ima odličan odnos sa učenicima. Ali da im za takve stvari daje 20 evra, kutiju duvana, pivo ili sok... Pa im onda šalje u porukama zadatke iz kontrolnih, daje im ustupke u školi... Ja mislim da nije u redu da se neki profesor tako ponaša", rekla je Splićanka.

Ona je dodala da je od nekih bivših učenika, koji su tu školu pohađali pre 30 godina, čula da je Milinović i tada praktikovao takve "radne akcije".

"Uz svo poštovanje prema direktoru, ako se ovo dešava godinama, ne verujem da on to već ne zna. A zbog iskustava sa sličnim stvarima škole to nikako ne rešavaju", rekla je majka učenika.

Za Slobodnu Dalmaciju govorio je i sam profesor Milinović. U početku je negirao da učenici beru masline, a kasnije je rekao da je branje maslina rađeno u okviru projekta Erazmus+, tokom kojeg je u Split došlo ukupno 30 profesora i studenata iz Holandije, Portugala i Francuske.

"Vodili smo ih u muzej 'Stella Croatica' u Klisu i u posetu uljari u Lukšiću. Posle toga smo svratili do mojih maslina, da im pružimo autentično iskustvo berbe. Roditelji mojih učenika su bili upoznati sa tim programom. Imam pravo da radim šta hoću u slobodno vreme i to vreme sam odvojio da to omogućim deci. Nisu nikad bili tamo za vreme nastave", objasnio je Milinović. Dodao je da su gluposti da učenike nagrađuje cigaretama i pivom.

Direktor Pomorske škole Dragan Pavelin potvrdio je da je putovanje sa međunarodnom grupom zaista bilo, ali za ostale kaštelanske posete nije čuo.

BONUS VIDEO:

kontrolorka ošamarila učenika Tiktok/ipernar

(MONDO/Slobodna Dalmacija)