Mladi domaćin Stefan Joksimović drži i gaji što niko u selu nema, pa ni šire. Izučio je fakultet, dobio diplomu, ali gorštak, kaže, sa dedovine ne planira nikud! Štaviše, udružio se sa bratom pa zajedno rade i čuvaju tradiciju. To za šta su se njih dvojica odlučili u toj istoj vrleti nije se rodilo s njima. Vele, samo su nastavili tradiciju koju su započeli još praded i ded, koji su vazda držali i po 150 ovaca i dvadesetak goveda.

Radili su, dodaje, u mnogo težim uslovima. Istina je da su imali mnogo više radne snage ali i neuporedivo manje mašina nego što ih njih dvojica imaju danas. Sve su skoro radili ručno, i kosili i grabuljali, a selo još pamti deda Milinka koji je bio jedan od najuglednijih domaćina na Kovrenu, u kraju oko Bijelog Polja, u Crnoj Gori. Kad je isti taj deda Milinko umro, i baba je bila već vremešna pa su štale ostale prazne jer su i otac i stričevi svako bio na svom poslu u Bijelom Polju.

E, tako je red došao na Stefana i njegovog brata da preuzmu prazne štale.

Kilogram živog mesa angus govedine u SAD košta tridesetak dolara što je oko 27-28 evra. U dinarima oko 3.300. I to da sami kupite u radnji i spremite. Kad je reč o restoranima, posebno posećenim i poznatim, cena je neuporedivo veća. "Pre dve godine mlađi brat i ja smo odlučili, a na predlog i ideju jednog prijatelja, da počnemo da se bavimo ovim. Najveću pomoć imamo od familije - oca i stričeva čije je imanje veliko - 52 hektara, a deli se na tri dela. Velika podrška su nam i supruge, obojica smo oženjeni, koje ovde s nama izlaze. Najveću pomoć imam od stričeva koji su mi rekli sve što treba koristi, a sve što stekneš to je tvoje, a preko toga sve što treba mi ćemo izaći da ti pomognemo! Otac nam je pomogao sve finansijski, a stričevi svakog vikenda dođu i svakog leta po 15 dana da pomažu i za kosidbu i za plašćenje" - kaže Stefan koji dodaje da pašnjaka ima ali ne i ljudi, kojih je sve manje po selima, pogotovo mladih.

"Najlakše je da sediš i ne radiš ništa i očekivati da se mnogo desi" - veli Stefan koji radi i u Bijelom Polju gde ima i posao. Najteže je njegovom bratu koji ostaje sam na imanju od nedelje veče do petka popodne.

Stefan kaže su se odlučili za angus aberdin govedinu zato što nema muže i nema mnogo posla oko njih jer je reč o sistemu krava-tele. Ujutru ih puste na pašu, uveče su i same naučile da dođu u tor a čuvaju ih dva turska kangala koji su uvek pored njih. Zasad ima 15 goveda, a planira da ih ima pedesetak steonih krava, plus tovni bikovi. Naši krajevi to kvalitetno meso ne poznaju previše, ali u svetu je izuzetno traženo pa sve ide u izvoz.

"Mnogo je skuplje, ljudi u našim krajevima ne mogu da priušute taj luksuz pa se sve šalje u inostranstvo. Tek manji broj hotela na Crnogorskom primorju nudi ga na svom meniju. Mnogo je sočnije, ukusnije a zbog cene je u svetskim jelovnicima uvek izdvojeno" - pojašnjava Stefan koji je 2022. nabavio 15 grla a subvenciju od crnogorske države dobio za samo pet.

(Mondo/AgrosaznanjeRTCG/M. Š.)