Crna Gora beleži zabrinjavajući broj samoubistava iz godine u godinu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ta zemlja u poslednjoj deceniji prednjači po broju registrovanih suicida u odnosu na broj stanovnika.

Prošle godine u Crnoj Gori je zabeležno 116 samoubistava, tokom 2022. registrovano je 126 slučajeva suicida, a godinu pre toga 111, dok je 2020. godine zabeležno 109 samoubistava, a 2019. godine 100 slučajeva suicida. U prethodnih pet godina čak 562 osobe su sebi oduzele život u Crnoj Gori.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u poslednjoj deceniji Crna Gora prednjači po broju registrovanih samoubistava u odnosu na broj stanovnika. "Uzroci ili pokretači su različiti, ali uglavnom je reč o teškim zdravstvenim stanjima, socio-ekonomskim problemima, traumatičnim iskustvima, nesređenim porodičnim odnosima, itd. Iako na prvi pogled svako samoubistvo izgleda kao lični čin, uništavajući vlastiti život, osoba koja je sebi oduzima život dovodi u pitanje temeljnu vrednost društva – ljudski život koji nije nadoknadiv, što ovu pojavu čini ozbiljnim društvenim problemom, posebno imajući u vidu razmere koje uzima u crnogorskom društvu", navodi se u saopštenju crnogorskog MUP-a.

Navode i da u slučajevima suicida policije može samo da beleži statistiku, jer dolazi na svršen čin, odnosno najčešće posledično reaguje kroz preduzimanje uviđajnih i drugih procesnih radnji.

"Crna Gora, nažalost, nema nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida niti nacionalno telo koje bi sihronizovano preduzimalo korake u borbi protiv uzročnika suicida. Ove brojke upozoravaju da pojedinačni napori organa iz različitih nadležnosti (Uprava policije, Centar za socijalni rad, medicinske službe i dr.) ne mogu uticati na ključno – prevenciju mogućih uzročnika suicida", naglašava se u saopštenju.

Ako ste u depresiji ili pomišljate na samoubistvo, postoji više načina da dobijete psihološku pomoć. Broj SOS linije klinike "Laza Lazarević" je 011/7777-000. Broj Centra "Srce" za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva je 0800-300-303.

BONUS VIDEO: "ČESTO SE DEPRESIJA MASKIRA U TELESNE SIMPTOME" - URADITE OVO!

"ČESTO SE DEPRESIJA MASKIRA U TELESNE SIMPTOME" Dr Đorđević: Nemate snage da ustanete, a sve vreme se osećate krivim! URADITE OVO Kurir televizija

(Mondo/M. Š.)