Bespravna gradnja gorući je problem u Istri u Hrvatskoj, a najnoviji primer stiže iz Vodnjana, kod Istre gde su stanari bespravno dogradili sprat već postojeće građevine i time zazidali prozor svojoj komšinici, samohranoj majci s dvoje dece.

Ostali stanari i ona su ih više puta upozoravali i prijavljivali institucijama. Komšija koji je zazidao prozor kaže da su gradili, ali da za to imaju sve potrebne papire. "Imam tonu papira, arhitekata, geodeta, nabavke, poreza, imam sve", rekla je Nevresa Hatemić iz Vodnjana.

Na kraju nije pokazala papire. Ali vodnjanski komunalni redari su na terenu utvrdili da dograđeni ceo sprat nekadašnje srednjovekovne cisterne nema potrebne dozvole. "Reč je o operaciji koja je obavljena bez građevinske dozvole za rekonstrukciju, gde moraju da imaju saglasnost svih konzervatora, a nije registrovana", istakao je Edi Pastrovičio, predsednik opštine Vodnjan.

Na osnovu ovoga došao je opštinski redar i sačinio zapisnik koji je poslat konzervatorskom odeljenju i građevinskoj inspekciji. Na terenu su bili i konzervatori, a uskoro će biti i građevinska inspekcija. Saopštenjem se oglasio i Državni inspektorat. "Državni inspektorat je zaprimio prijavu i ona je uvrštena u plan rada građevinske inspekcije za naredni period, kaže se u saopštenju", piše HRT.

BONUS VIDEO: 

Nadogradnja Čumićevo sokače MONDO/Stefan Stojanović

(MONDO/I.V.)