• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJKA 10 GODINA DRŽALA ĆERKU KAO ROBA!? Horor u Crnoj Gori: "Nije govorila, samo po treptaju smo znali da je ŽIVA!"

Autor Jana Desovski

Žena iz Crne Gore je, kako su prijavili meštani, 10 godina držala ćerku u ropstvu.

 Majka u Crnoj Gori 10 godina držala ćerku u stanu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dve žene iz jedne opštine na severu Crne Gore 17. januara smeštene su na odeljenje psihijatrije nakon što je, kako tvrde meštani koji su prijavili slučaj, majka više od 10 godina držala ćerku (41) u svojevrsnom ropstvu!

Meštani su ispričali Vijestima da su u više navrata policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži ćerku zaključanu u stanu, ali da su nadležni odgovarali da nemaju zakonskog osnova da reaguju. Vijestima je potvrđeno da se hororom sa severa Crne Gore bavi i nedavno izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković koji je naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u slučaju kakav se ne pamti.

Jedan od stanovnika tog kraja Vijestima je ispričao da mlađu ženu nije video 10 do 15 godina. "U osnovnoj i srednjoj školi bila je odličan đak, druželjubiva, ali za razliku od nje majka je bila drugačija, retko kome bi se javila kad prođe pored njega, nije imala prijatelja. Devojka je otišla da studira van Crne Gore i od tada se sve promenilo. Ubrzo se vratila i krenule su priče da se sa njom nešto desilo", navodi meštanin.

Dodaje da su u početku majka i ćerka znale da prošetaju gradom i da je devojka odjednom nestala. "Dok su šetale nisu komunicirale sa meštanima. Odjednom, devojku više nismo sretali, samo majku. Znali smo da je majka drži zaključanu u stanu, čak je i preko prozora stavila letve, da ne bi neko slučajno provirio unutra i video šta se kod njih dešava. Počele su, kao i što to uvek biva, razne priče da kruže. Majka nikoga nije puštala u stan, komšije su više puta prijavljivale slučaj policiji i Centru za socijalni rad, ali svi su rekli da ne mogu nasilno da uđu u stan bez odobrenja tužilaštva", navodi meštanin.

POLICIJA NEMOĆNA

Navodi da slučaj iz 2021. godine svedoči koliko je sistem zakazao. Tvrdi da se dogodilo da majka nije mogla da uđe u stan jer je nešto unutra palo i zaglavilo vrata pa je bila prinuđena da pozove pripadnike Službe zaštite i spasavanja. "Ušli smo preko balkona i videli devojku kako leži na podu pokrivena ćebetom. Ništa nije pričala. Napravili smo nekoliko fotografija da bismo mogli da ih pokažemo nadležnim službama kako bi reagovali", navodi meštanin.

Tvrdi i da je fotografije pokazao socijalnim radnicima i policiji, čiji su službenici odmah otišli kod njih, ali majka nije htela da im otvori vrata. "Kako su nam rekli, policija je tri puta slala zahtev tužilaštvu da im dozvoli da nasilno uđu u stan, ali sva tri puta su odbijeni. Ne znam zbog čega. Pre dvadesetak dana slučaj je ponovo prijavljen i konačno je tužilaštvo odobrilo da se nasilno uđe u stan", dodaje meštanin.

Devojku je navodno zatekao u istom položaju i na istom mestu gde ju je video i pre tri godine. "Bila je zgrčena, ništa nije pričala, samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa. Majka je zapomagala i vikala da joj ne uzimamo ćerku, ali su obe kolima hitne pomoći i uz prisustvo policije odvezene i smeštene na odeljenje psihijatrije. Zaista je strašno da tolike godine niko nije reagovao. Sigurno bi njeno stanje bilo mnogo bolje nego što je sada i neko zbog svega ovoga mora da odgovora", navodi meštanin.

OGLASILA SE BOLNICA

Vijestima su iz bolnice kazali da je devojka na odeljenju psihijatrije lečena 2011. i 2012. godine i da je tada došla u prisustvu socijalnog radnika. Tada je navedeno i da se protiv majke vodi prekršajni postupak zbog maltretiranja i fizičkog zlostavljanja ćerke. Devojka je tada upućena u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru radi daljeg lečenja i dijagnostike.

Majka je lekarima navodno kazala da je pre više od deset godina sud naredio posmatranje njene ćerke i da je poslata u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kotoru, gde je ostala pola godine, kao i da smatra da nije psihički bolesna, iako ima dijagnozu psihoze...

Vijestima je rečeno da je ispričala i da je ćerka u takvom stanju jer je na prvoj godini fakulteta dobila "injekciju u vrat" i da je od tada počela teško da govori i hoda, da se stanje iz godine u godinu pogoršavalo, sve dok nije prestala da govori i hoda. Navela je da ne izlazi iz stana jer je kroz zid "čula" da komšije hoće da je likvidiraju...

NIJE BILO PRIJAVA

Meštani tvrde da su slučaj više puta prijavljivali policiji, međutim, Vijestima su iz MUP-a saopštili da to nije tačno već da je Centar za socijalni rad tokom 2022. godine prijavio da postoji sumnja da je u pomenutom slučaju reč o zanemarivanju. "Nakon toga je izvršena provera navoda i utvrđeno je da devojka živi sa svojom majkom, da se slobodno kreće i obavlja komunikaciju putem telefona, a o čemu je obavešten državni tužilac i podnosilac prijave - navodi se u odgovoru MUP-a.

Vijesti, međutim, primećuju da je majka lekarima rekla drugačiju priču. Pojašnjava se da i su službenici policije, postupajući po prijavi Centra za socijalni rad od 9. januara i u koordinaciji sa državnim tužiocem, odveli majku i ćerku iz stana 17. januara, koje su uz pratnju Službe hitne medicinske pomoći smestili u bolnicu.

OGLASILO SE MINISTARSTVO

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Vijestima su odgovorili da od kada su saznali za slučaj, a tvrde da je to bilo 2021. godine, kad su zbog zaglavljenih vrata reagovali iz Službe zaštite i spasavanja, rade na njemu. Centar za socijalni rad, međutim, upoznat je sa slučajem i pre 2011. godine kad je ćerka smeštena na odeljenje psihijatrije. Tada je socijalni radnik lekarima rekao da "unazad tri godine ne govori, ne komunicira ni sa kim i da je majka fizički zlostavlja već duže vreme".

Socijalni radnici su od 2021. godine, kako stoji u odgovoru, više puta pokušavali da obave kućnu posetu, ali su svaki put bili onemogućeni jer su nailazili na zaključana vrata. Tvrde i da su više puta policiji i tužilaštvu podnosili prijave. "S obzirom na to da radnici Centra ne mogu obići porodicu ukoliko im članovi porodice dobrovoljno ne otvore vrata, a imajući u vidu sumnju na zdravstveno zanemarivanje i socijalnu izolaciju korisnice, više puta su podnosili prijave i obraćali se Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu za nasilje, jer zdravstveno zanemarivanje i socijalna izolacija psihijatrijskog bolesnika predstavlja vid nasilja", navodi se u odgovoru.

Prikupili su, kako ističu, sve potrebne informacije iz zdravstvenog sistema i obavestili policiju i tužilaštvo da se stručnim radnicima mora omogućiti poseta porodici: "To je dalo rezultate tek početkom 2024. godine kada je, prema našoj ponovnoj prijavi, tužilaštvo naložilo nasilni ulazak u stan od strane policije, a nakon toga je usledila hospitalizacija obe korisnice na psihijatrijskom odeljenju. Stručni radnici Centra će preduzeti sve neophodne radnje u cilju njihovog adekvatnog zbrinjavanja", dodaje se u odgovoru.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva su Vijestima odgovorili da ih je Centar za socijalni rad obavestio početkom godine, kad je policija, povodom prijave komšija, uočila nehigijenske uslove u stanu u kom žive majka i ćerka i neadekvatnu brigu o mlađoj ženi, nakon čega je obaveštena hitna služba i obavljen pregled majke i sačinjen lekarski izveštaj.

"Nakon dostavljenog obaveštenja iz Centra za socijalni rad postupajuća tužiteljka je u svojstvu svedoka saslušala doktorku koja je obavila pregled. Nakon toga su na inicijativu postupajuće tužiteljke majka i ćerka hospitalizovane na Odeljenju za psihijatriju gde se i danas nalaze", navode iz tužilaštva.

Služba za odrasle i stara lica, dodaju iz tužilaštva, dostavila je postupajućoj tužiteljki informaciju da je neophodno pokrenuti sudski postupak procene poslovne sposobnosti majke i ćerke, a zatim postaviti privremenog odnosno stalnog staraoca u cilju njihovog trajnijeg zbrinjavanja kako bi im se omogućila adekvatna i kontinuirana briga.

(Vijesti/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image