Prema pisanju hrvatskih medija navodni nadrilekari iz Srbije za vikend iznajme stan u Zagrebu, a potom zarade desetine hiljada evra od ilegalnih medicinskih i estetskih zahteva.

Kako je objavljeno u emisiji "Provereno" Nove TV, doktori koji obavljaju zahteve nemaju radnu dozvolu, često su i bez iskustva, a sredstva koja koriste, hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode ne odobrava. Ipak, i pored svega, mediji navode da crno tržište estetskih zahvata cveta. Dnevna soba iznajmljenog stana služi kao čekaonica u kojoj žena nanosi anestetičku kremu na usne devojaka koje su došle na razne estetske zahvate.

"Evo u aprilu lekari dobijaju radne dozvole i onda smo definitivno legalni. Ali smo morali da radimo ovako iz razloga da nam se pacijenti ne razbeže na sve strane, razumete" - objašnjava druga žena, koja se predstavlja kao majka vlasnice ordinacije.

Objašnjava i ko je doktor koji radi estetske zahvate. "Radila je, pored specijalizacije, u privatnim bolnicama, tako je zarađivala na hirurgiji, ovo je bilo da ima džeparac i onda je ušla u našu ozbiljnu viziju i to je to. Zaista smo se trudili da imamo mlade ljude, jer će mladi lekari i bockati, dok ne dostignu svoj nivo i dok ne dođu do svog imena i prezimena u svojoj subspecijalizaciji" - dodaje.

Jedan od klijenata završava tretman posle 15 minuta i plaća 220 evra u gotovini za tri zone botoksa. "Za taj vikend je zaradila 50.000 evra, u hrvatskom novcu 50.000 evra u gotovini - rekao je doc. dr Željko Rotim, predsednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu.

Kako dalje navodi, pacijenti nisu svesni opasnosti koje ovakvi zahvati donose. "Klijenti su uglavnom mlade devojke, potpuno nesvesne opasnosti u koju se dovode i sa kakvim posledicama mogu da se suoče. Velika je šansa za nekrozu... vrlo često reakcija može biti sistemska reakcija veoma slična gripu - dugotrajne temperature, slabost, mučnina. To su stvari koje ljudi moraju da znaju" - tvrdi on.

BONUS VIDEO: Zagreb

robot Zagreb Promo

(Mondo/Provjereno/Jutarnji list)