Pacijent iz Nikšića, koji je dva dana zaredom krajem aprila tražio pomoć psihijatra u Opštoj bolnici u tom gradu, nakon pregleda dežurnog doktora interniste, izvršio je samoubistvo u krugu te zdravstvene ustanove.

Uprava nikšićke bolnice o slučaju suicida obavestila je Ministarstvo zdravlja dvadesetak dana kasnije. Nikšićka bolnica, u danima kada je pacijentu bilo potrebno lečenje, nije imala dežurnog psihijatra. Tridesetpetogodišnjaku je pomoć ukazao dežurni lekar, koji je telefonskom kontaktirao njegovu doktorku - načelnicu psihijatrijske službe, što je potvrđeno i u bolnici.

Doktorka je kolegi preporučila terapiju koju je pacijent i primio, predloženo mu je lečenje u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) što je odbio i po izlasku iz zdravstvene ustanove, na rampi bolnice, izvršio samoubistvo vatrenim oružjem. Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su juče odgovorili da im se menadžment nikšićke bolnice obratio 17. maja ove godine putem e-maila u vezi sa organizacijom psihijatrijske službe. Istim dopisom, obavešteni su, tvrde, o suicidu koji se desio u krugu Opšte bolnice Nikšić, tačnije ispred objekta, kao i da je pacijentu ordinirana terapija i preporučeno bolničko lečenje koje je on odbio.

"U Ministarstvu zdravlja nakon toga održano je više sastanaka na kojima je razgovarano o potencijalnim rešenjima organizacije ove službe do perioda završetka godišnjih odmora, kao i da se u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama uspostavi dodatna angažovanost lekara, čime će problem biti privremeno rešen" - kazali su iz resora kojim rukovodi Vojislav Šimun.

SOS

Ako ste u depresiji ili pomišljate na samoubistvo, postoji više načina da dobijete psihološku pomoć. Broj SOS linije klinike “Laza Lazarević” je 011/7777-000. Broj Centra “Srce” za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva je 0800-300-303.

Pojasnili su da je već angažovan psihijatar iz Doma zdravlja Podgorica koji je stavljen na raspolaganju bolnici. "Obaveštavamo Vas da će Ministarstvo zdravlja pokrenuti vanrednu eksternu proveru kvaliteta stručnog rada i pregled medicinske dokumentaacije u ovom slučaju, tj. da li je pacijent lečen u skladu sa medicinskim protokolima i doktrinom" - navodi se u odgovoru.

Iz nikšićke bolnice, međutim, tvrde da je slučaj ispitivala interna Komisija za kontrolu kvaliteta bolnice i zaključila da je pacijent lečen u skladu sa medicinskim protokolima, kao i da mu je ordinirana terapija.

Priznaju da u spornim danima, 27. i 28. aprila, nisu imali pripravnog psihijatra, ali i poručuju da nemaju nadležnost za prisilnu hospitalizaciju na Odjeljenju psihijatrije.

Dežurni lekar

"Tačno je da se desio suicid u krugu Opšte bolnice u Nikšiću, o čemu je istog momenta obaveštena Uprava policije u Nikšiću, koja dalje preduzima potrebne radnje iz svoje nadležnosti. Pacijent je pregledan dana 27. aprila od strane dežurnog doktora, koji nakon uvida u stanje pacijenta predlaže hospitalizaciju u KCCG. Međutim, u tom trenutku pacijent u prisustvu članova porodice odbija hospitalizaciju.

Zbog pružanja zdravstvene zaštite dežurni lekar poziva načelnicu psihijatrije, koja u tom trenutku nema obavezu pripravnosti, ali iz humanih razloga prema pacijenta odgovara sugestijom za dalji terapijski tretman i upućivanje pacijenta na bolničko lečenje u KCCG.

Opšta bolnica u Nikšiću nema nadležnost za prisilnu hospitalizaciju na Odjeljenju psihijatrije. Naglašavamo da je pacijent 27. aprila primio injekcionu terapiju, kao i 28. aprila ujutru" - kazala je “Vijestima” direktorka nikšićke bolnice Dušanka Milatović Perović.

BONUS VIDEO: DEPRESIJA JE OPAKIJA NEGO ŠTO SE MISLI! Najčešće je psihičko oboljenje, ali ona pored toga uzrokuje MNOGE DRUGE BOLESTI (VIDEO)

DEPRESIJA JE OPAKIJA NEGO ŠTO SE MISLI! Najčešće je psihičko oboljenje, ali ona pored toga uzrokuje MNOGE DRUGE BOLESTI (VIDEO) Kurir TV

(Mondo/M.Š.)