Troje pacijenata koji su zaraženi legionelom u Hrvatskoj je preminulo, javljaju hrvatski mediji. Kako saznaje Danas.hr, ukupno je zaraženo šest ljudi i to u bolnici. Portal navodi da svi zaraženi imaju teške komorbiditete i da su imunokompromitovani.

Prethodno je saopšteno da je pet pacijenata hospitalizovanih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zaraženo legionelom, što je potvrdio Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista" nakon što su otkriveni zaraženi pacijenti, pokrenuta je istraga gde je izvor zaraze, jer je poznato da vrlo često zaraza može da se proširi ili iz klima uređaja ili iz vode.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", izjavio je.

Za sada se ne zna na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu.

"Reč je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje", objasnili su iz KBC-a.

BONUS VIDEO:

APEL: STRAVIČNO STANJE U NOVOM PAZARU: Žene i deca u bolnicama nemaju gde da leže - po dvoje, troje u krevetu Kurir TV

(Jutarnji/MONDO/N.D.)