Sa hrvatskog tržišta povučen je mleveni cimet koji je u tu zemlju stigao iz Srbije, zbog povećane koncentracije bakterije Bacillus cereus, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
U uzorku mlevenog cimeta koji je, u okviru zvanične kontrole na tržištu Hrvatske uzet 8. oktobra, pronađeni su, kako se navodi na portalu RASFF, a prenosi N1, patogeni mikroorganizmi - bakterija Bacillus cereus u koncentraciji od 4800 CFU/g, u odnosu na dozvoljenih 1000 CFU/g.
Trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus može se, prema navodima sajta Stetoskop – javiti u dva oblika, u zavisnosti koji toksin deluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje.
Inače, kako se dodaje, spore bakterije Bacillus cereus nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća.
"Mogu lako da kontaminiraju sirovu hranu i ako imaju dovoljno vremena i odgovarajuću temperaturu, razmnožiće se u velikom broju. Rizična hrana su pirinač, meso, mleko, krompir“, navodi sajt.
Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimerena termička obrada i čuvanje hrane.
(Mondo.rs, I.L.)
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!