• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Utvrdićemo ulogu Markača i Gotovine 1995.

Evropska komisija je "primila na znanje obeležavanje godišnjice operacije Oluja 5. avgusta u Hrvatskoj i izjave date tom prilikom" i naglasila da "veruje da će Hrvatska nastaviti da stremi budućnosti u duhu trpeljivosti i pomirenja".

Predstavnik za štampu Evropske komisije Majkl Men je to rekao zamoljen da iznese stav EU o izjavi predsednice Vlade Hrvatske Jadranke Kosor da "upućuje pozdrave" bivšim generalima Hrvatske vojske Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Njih je Tribunal u Hagu u prvostepenom postupku osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima tokom i posle operacije "Oluja" 1995. godine.

Predstavnik EU je rekao da "Evropska komisija ponovo ističe važnost rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju čiji je Hrvatska osnivač i potpisnik".

"Potpuna saradnja s Tribunalom u Hagu je i dalje suštinski sastavni deo procesa ulaska (zemalja regiona) u članstvo (EU)", ukazao je zvaničnik EK koji je time uzvratio na opasku da je izjavu Jadranke Kosor oštro osudio predsednik Srbije Boris Tadić.

Men je rekao i da EK "žali za svim žrtvama tog rata" i ukazao da komisija "ima na umu da su slučajevi generala Gotovine i Markača sada u žalbenom postupku pred Tribunalom u Hagu".

"Njihova uloga u događajima 5. avgusta 1995. biće utvrđena odgovarajućim pravnim postupkom", rekao je on.

U presudi Suda u Hagu od 15. aprila stoji da su Gotovina i Markač, i bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman "učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se Srbi sa područja Krajine odstrane silom ili pretnjom sile".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image