Mladiceva odbrana protiv dva sudjenja

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Mladićeva odbrana protiv dva suđenja

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od sudija Tribunala u Hagu da odbace zahtev tužilaštva da Mladiću bude suđeno u dva odvojena postupka, uz ocenu da bi to bilo nepravično.

Tužilaštvo je sredinom jula predložilo da optužnica protiv Mladića bude podeljena i da mu najpre bude suđeno po optužbi za genocid u Srebrenici, a potom po optužbama za progon nesrba širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca.

Mladićev branilac Branko Lukić usprotivio se tom predlogu, naglasivši u danas objavljenom podnesku da bi njegovim prihvatanjem bilo narušeno Mladićevo pravo na pravično suđenje.

"Zahtev Tužilaštva krši pravo optuženog da svoju odbranu izloži efikasno i na razuman način. Odbrana skreće pažnju na činjenicu da su događaji povezani sa optužnicama za Sarajevo, opštine i taoce prethodili događajima iz optužnice za Srebrenicu... Odbrana tvrdi da je nemoguće razumeti događaje u Srebrenici bez razumevanja prethodnih zbivanja", piše u podnesku.

Mladićeva odbrana je kao netačan odbacila i argument Tužilaštva da bi razdvajanje optužnica protiv Mladića doprinelo efikasnosti i brzini postupka.

"Razdvajanje optužnica i dva odvojena suđenja ne bi doveli do efikasnijeg i bržeg procesa, već bi predmet učinilo još komplikovanijim", ocenila je odbrana.

Kao razlog za protivljenje, odbrana navodi i "slabo zdravlje" Mladića zbog kojeg će biti narušena njegova sposobnost da se sa advokatima priprema za proces.

Zahtev optužbe za dva suđenja protivan je, po odbrani, principu jednakosti strana u postupku, zato što bi branioci morali da se spremaju za drugi proces pre okončanja prvog, istovremeno pripremajući i žalbu na prvu presudu.

Zbog toga bi braniocima, kako su podvukli, bilo potrebno više, a ne manje vremena da se pripreme za suđenja.

Po odbrani, Tužilaštvo je pozivajući se na zakasnelo hapšenje Mladića kao na razlog za razdvajanje postupaka, prekršilo i princip nediskriminacije optuženih.

Mladić, bez obzira na to kada je uhapšen, mora imati ista prava kao i drugi optuženi, podvukla je odbrana.

Branilac Lukić je suprotstavljanje predlogu Tužilaštva zasnovao i na oceni da se njime krši više pravila Tribunala.

Odluku o zahtevu Tužilaštva naknadno će doneti pretresno veće kojim predsedava holandski sudija Alfons Ori (Alphons Orie).

Važećom optužnicom, Mladiću se u dve tačke na teret stavljaju genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici, genocid nad nesrbima u još osam bosanskih opština, zatim progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. godine.

Po predlogu Tužilaštva, optužnica za genocid u Srebrenici bila bi izdvojena, a Mladiću bi u prvom procesu bilo suđeno po njoj.

Taj predlog, glavni tužilac Serž Bramerc obrazložio je neophodnošću da se, budući da je Mladić uhapšen potkraj mandata Tribunala, osigura zadovoljenje pravde, naročito zbog žrtava, time što će suđenje početi što je pre moguće.


U dve tačke, general Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje, nezakonite napade na civle i uzimanje talac

Po istoj optužnici, pred Tribunalom duže od godinu ipo traje proces bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader