• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudija Meron: Mladiću će se suditi i u 2015.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izjavio je u UN da suđenja generalu Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću neće biti završena do decembra 2014, kako je planirano.

Sudija Meron je, predstavljajući svoj redovni polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti UN, rekao da je ovaj sud uložio napore kako bi ubrzao mnoge postupke i da će do kraja ove godine biti završena suđenja u pet od ukupno osam predmeta.

Suđenja generalu Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću neće biti završena do decembra 2014, kako je ranije bilo procenjeno, rekao je Meron, prenose bosansko-hercegovački mediji.

On je istakao da sudska veća pred kojima su ova dva predmeta nastavljaju da traže "nove mere za smanjenje potencijalnih kašnjenja, uz punu zaštitu prava optuženih".

Meron je rekao da je "prihvatanjem novih mera" Žalbenog veća dovelo do toga da se rasprava u predmetu protiv Ante Gotovine i Mladena Markača održi devet meseci ranije nego što je prethodno bilo predviđeno.

"Brze pripreme u toku su u žalbenom predmetu generala Momčila Perišića", istakao je Meron.

Prema njegovim rečima, zbog nepredviđenih kašnjenja na suđenjima u predmetu "Prlić i drugi", i u predmetima generala Zdravka Tolimira i Vojislava Šešelja, a zbog mogućih žalbi na prvostepene presude, može doći do toga da se postupci nastave pred Rezidualnim mehanizmom (po okončanju redovnog rada Tribunala), koji će početi da funkcioniše za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu.

Meron se posebno osvrnuo na Šešeljev slučaj, ističući da on, kao i svi drugi pritvorenici, dobija zdravstvenu negu na najvišem nivou koji postoji u Holandiji.

"Lično sam zainteresovan za ovaj slučaj i siguran sam da on dobija najbolju moguću zdravstvenu njegu", rekao je Meron.

On je podvukao da u vezi sa formiranjem informativnih centara na području bivše Jugoslavije već ima podršku Vlade Hrvatske i od bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH. Meron je naveo da Tribunal još čeka na stav Vlade Srbije u vezi s ovim pitanjem.

(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image