• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Papa ipak u Srbiji 2013?

Papa Benedikt XVI ipak bi mogao doći sledeće godine u Srbiju na veliku proslavu obeležavanja 1700. godišnjice edikta o slobodi hrišćana.

Kako prenosi Večernji list hrvatski biskupi bi u misiji dovođenja pape u Srbiju gde ga ne žele videti neki pravoslavni patrijarsi mogli imati posebnu ulogu.

To otkriva nedavni susret dvojice hrvatskih biskupa, požeškog Antuna Škvorčevića i dubrovačkog Mate Uzinića, sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem koga su posetili u Beogradu.

"Patrijarh Irinej predstavio je i program proslave 1700. godišnjice Konstantinova edikta o slobodi hrišćana i pripreme u Nišu i izrazio uverenje kako bi susret pape Benedikta XVI. sa drugim patrijarsima pravoslavnih crkava tom prilikom u Srbiji bio od velikog značaja za uspostavljanje odnosa poverenja i pomirenja među crkvama na opštem nivou, ali da u tom pogledu postoje određene teškoće te se nada, uprkos kratkom vremenu, da ih je još uvijek moguće prevladati", javila je katolička agencija IKA.

Dobro sročena formulacija da se "određene teškoće mogu prevladati" govori o tome da postoje velike šanse da se poglavaru Katoličke crkve ipak uputi poziv, koji očekuje i svakako ga neće odbiti.

Biskupi Škvorčević i Uzinić najdalje su otišli u dobrim odnosima sa pravoslavnim episkopima u Hrvatskoj pa nije slučajno da su baš oni bili u delegaciji koja je, zajedno sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, posetila srpskog patrijarha na temu obeležavanja 1700. godišnjice Milanskopg edikta 2013. u Nišu.

Biskup Škvorčević je patrijarhu Irineju naglasio svoj "bratski odnos sa slavonskim episkopom Savom i nastojanja da mu bude na pomoć u teškom stanju njegove eparhije", a biskup Uzinić prikazao je, kako javlja IKA, patrijarhu nastojanja u Dubrovniku oko izgradnje poverenja među vernicima dve crkve, "što ne ide lako nakon razaranja Dubrovnika u nedavnom ratu, pri čemu ima veliko značenje molba episkopa Grigorija Dubrovčanima da oproste zlo koje im je naneseno, a jednako tako i njegova lična molba upućena pravoslavnoj braći".

(MONDO Foto TANJUG / AP / Riccardo De Luca /)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image