• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić je rukama pokazao "smrt" za muslimane

Bivši oficir Vojske RS Momir Nikolić izjavio je pred Haškim tribunalom da mu je Mladić u julu 1995, na pitanje šta će se desiti sa muslimanima zarobljenim u Srebrenici, oštrim gestom rukom nagovestio da će oni biti ubijeni.

General Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana u danima pošto je, 11. jula 1995, VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Tadašnji oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, Nikolić (56) pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

Opisujući susret s Mladićem, dva dana posle pada Srebrenice, na putu ka Bratuncu, dok su se muslimanski muškarci iz šuma predavali VRS, Nikolić je rekao:

"Mladić je razgovaro sa muslimanskim zarobljenicima i rekao im da se ne brinu, da će sve biti u redu i da će biti prebačeni gde žele... Kad je krenuo ka autu, ja sam pošao za njim i pitao ga šta će se stvarno desiti s tim ljudima. Ni tada nisam verovao da će ići tamo gde žele... General Mladić nasmejao se, ništa nije rekao, samo je napravio pokret rukom s leva na desno i otišao".

Mladićev gest, Nikolić je u sudnici pokazao oštro odmahnuvši ispruženom šakom, s leva na desno, dlana okrenutog na dole.

Svedok je izjavio da je njemu podređeni vojni policajac Mile Petrović tog dana u selu Konjević Polje ubio šestoricu zarobljenih muslimana. "Rekao mi je: 'Šefe, ja sam danas osvetio brata'. Pitao sam ga, šta si uradio, a on je odgovorio:' Pobio sam ih'. Ja ništa nisam komentarisao, ni preduzeo. Prihvatio sam to kao gotovu stvar".

Nikolić je posvedočio da mu je, istog dana, načelnik za bezbednost Glavnog štaba VRS Ljubiša Beara rekao da će zarobljeni Muslimani biti prebačeni u okolinu Zvornika i "nakon toga pobijeni", naredivši mu da to prenese bezbednosnom oficiru Zvorničke brigade VRS Dragu Nikoliću, što je i učinio.

Iste večeri, svedok je, kako je izjavio, prisustvovao svađi pukovnika Beare sa šefom bratunačke Srpske demokratske stranke Miroslavom Deronjićem oko toga da li će zarobljenici biti ubijani u Bratuncu ili u Zvorniku.

Nasuprot naređenju koje je ranije dao njemu, po Nikolićevim rečima, pukovnik Beara zalagao se da zarobljenici ostanu u Bratuncu, dok se Deronjić tome "žestoko suprotstavljao", tražeći da "svi zarobljenici idu iz Bratunca" i "ne želeći da se muslimani ubijaju u Bratuncu". Beara se, pritom, pozivao na svog "šefa" - generala Mladića, a Deronjić na naređenje predsednika RS Radovana Karadžića.

"Nije se postavljalo pitanje sudbine muslimana, znalo se da će oni biti pobijeni. Raspravljalo se o tome da li će biti pobijeni tu, u Bratuncu ili u Zvorniku", kazao je Nikolić. Svi zarobljeni ujutro 14. jula 1995. bili su prebačeni u okolinu Zvornika, gde su, po optužnici i ranijim presudama, streljani.

Pukovnika Bearu, tribunal u Hagu je 2010. nepravoznažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Drago Nikolić je zbog pomaganja i podržavanja genocida osuđen na zatvorsku kaznu od 35 godina.

Miroslav Deronjić je 2003. priznao krivicu za ubistvo više od 60 muslimana u selu Glogova kod Bratunca, u maju 1992, i osuđen je na 10 godina zatvora. Svedočeći u korist optužbe na više suđenja, Deronjić je tvrdio da mu je Beara na sastanku 13. jula rekao da je "sa najvišeg mesta" naređeno da se muslimanski zarobljenici pobiju.

Deronjić je umro na izdržavanju kazne u Švedskoj 2007.

Momir Nikolić je danas potvrdio i da je u septembru 1995. učestvovao u prebacivanju stotina tela ubijenih muslimana iz grobnice u selu Glogova u druge grobnice na teritoriji Srebrenice.

Precizirao je da su u masovnim grobnicama u Glogovi bili pokopani muslimani ubijeni u zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica, 13. jula 1995, kao i drugi.

Naređenje za prebacivanje tela preneo mu je glavni bezbednosni oficir Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović, napominjući da je došlo iz Glavnog štaba VRS.

Prošle nedelje, Nikolić je posvedočio da mu je potpukovnik Popović, 12. jula 1995, na pitanje šta će biti sa zarobljenicima, rekao da "sve balije treba pobiti". Popović je u Hagu, takođe, osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebernici.

Nikolić je naznačio da je "osnovni i jedini cilj te operacije bilo prikrivanje izvršenog zločina".

Na kraju glavnog iskaza, Nikolić se izvinio "svim žrtvama" i "svim porodicama koje su preživele stravičan zločin" u Srebrenici. "Veoma mi je žao i užasno se osećam... Pogrešio sam što nisam pobegao kada sam postao svestan da se zločin sprema. Žao mi je što sam učestvovao u ovom stravičnom zločinu", rekao je svedok.

Mladićev advokat Nenad Petrušić nastaviće sutra unakrsno ispitivanje Nikolića.

Optužnica Mladića tereti i za progon muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

(Beta/Screenshot/YouTube)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maksa

Ne znam, ljudi moji nismo smjeli ubijati zarobljene...bez obzira na to sta su nama radili muslimani.

Kocho

Da mi ne zamere bakterije, njih ima jako korisnih, koje recimo koriste organizmu prilikom varenja hrane, tzv. probiotici. Ne zamerite mi sa prethodnim poređenjem, dobre bakterijice.

Kocho

U ratu se po definiciji ubijaju suprotstavljeni vojnici. Ovde je rec o ubijenim vojnicima, a ne civilima. Ako druga strana ima za razmenu, menjaju se, ako nema ubijaju se, pa nece niko da hrani tudje vojnike zarobljene. Nista se nije gradilo tada, pa da su mogli da budu angazovani. Humano im je presudjeno metkovima, nit su klani, nit su muceni, niti su ostavljeni da umru od gladi i zedji. A ovaj svedok, jos jedan od Judinih velikomucenika, koji su se namnozili kao bakterije, ali im je tolika i snaga i znacaj.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU