Srebrenica Nije bilo plana za progon civila.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Srebrenica: Nije bilo plana za progon civila

Izvor SRNA
Izvor SRNA

Svedok odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske ustvrdio pred Haškim tribunalom da nije bilo planova usmerenih prema stanovništvu.

Svedok odbrane Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, penzionisani policijski general Milenko Karišik, rekao je danas da nije postojao plan da bude proterano stanovništvo iz Srebrenice ili plan da budu pohapšeni i ubijeni pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH.

Karišik je do izbijanja rata u BiH bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a, a zatim zamenik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice. Od februara 1994. bio je načelnik uprave policije, a od novembra iste godine zamenik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Republike Srpske.

On je tokom svedočenja naveo i da ga niko nije obavestio o zločinima počinjenim nad muslimanima iz Srebrenice.

"Na činovničkoj funkciji, na poziciji pomoćnika ministra, nisam ni na koji način bio obavešten da je počinjen bilo kakav zločin", istakao je Karišik.

Tužilac Džulijen Nikols pitao je svedoka da li je čuo za Drinski korpus i da su njegovi pripadnici "pogubili zarobljenike na području Zvornika", a Karišik je odgovorio da je čuo za Korpus, a da je o svemu što ga je tužilac pitao saznao iz medija u Republici Srpskoj posle rata.

"Ni danas mi nije jasna istina o događajima i o razmeri i pravoj prirodi zločina, jer o tome ima puno manipulacija", naveo je Karišik.

Odgovarajući na pitanje da li bi se saglasio da se 14. jula 1995. dogodio zločin, Karišik je odgovorio da on "ne zna ko su počinioci".

"Za to je nadležno vojno rukovodstvo", rekao je Karišik, dodavši da je "za zločin saznao iz novina i da ne zna da li su pripadnici Drinskog korpusa bili počinioci".

Na insistiranje tužioca da je kao visoki funkcioner MUP-a morao da zna za hapšenja i pogubljenja zarobljenika, Karišik je odgovorio da je u vreme srebreničkih događaja bio u štabu na Palama, gde je bio angažovan za područje Sarajeva, i da je u julu 1995. jedino o tome mogao da razgovara sa predsednikom Karadžićem.

Prethodno je danas okončano svedočenje pukovnika Mirka Trivića, bivšeg komandanta Druge romanijske brigade, koja je učestvovala u srebreničkoj operaciji Krivaja 95.

Trivić je potvrdio da je video Direktivu sedam, kojom je bilo naloženo fizičko razdvajanje enklava Srebrenica i Žepa, ali da se ne seća da je video da se dokumentom nalaže i da se "život stanovništvu učini nepodnošljivim i stvore uslovi potpune nesigurnosti i besperspektivnosti daljeg ostanka".

"Direktiva predstavlja dokument napisan na osnovu analize stanja u Republici Srpskoj za proteklu godinu i ona nema svoj cilj i rokove, a pisana je za 1995. godinu. Upućena je komandantima u Vojsci Republike Srpske, a razlog su bile aktivnosti tzv. ABiH iz enklava", rekao je Karišik.

On je napomenuo da se u dopunskoj Direktivi 7.1 ne pominje dio o stvaranju nepodnošljivih uslova za stanovništvo.

Karadžić je svedoka pitao "da li se sve iz direktive mora sprovesti, odnosno do koje mere može komandant da bude kreativan".

Trivić je ponovio da se direktiva kao dokument piše na osnovu analize stanja u određenom periodu i da je "Direktiva sedam" zato napisana u martu 1995. godine.

On je istakao da je njen glavni cilj bio da se "spreči dalje terorisanje iz enklava".

Glavni pretres nastavlja se u utorak, 2. jula.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader