
Bankari očito vole da jedu malo finiju hranu pa je Uprava HNB-a od budućih privremenih radnika zatražila i poznavanje nekih posebnih gastronomskih znanja i veština, piše hrvatski "Jutarnji list."
U konkursu piše da glavni kuvar kojeg će banka privremeno zaposliti obavezno mora biti dobro upoznat s pripremom vegeterijanskih obroka. Budući kuvar mora biti i širokih vidika.
Umesto da priprema ćuretinu s mlincima, štrudle i šarana na žaru, budući majstor moraće da bude dobro da poznaje kulinarske običaje drugih nacija, a hodnicima Hrvatske narodne banke uskoro će se možda širiti mirisi stranih mirođija i istočnjačkog začinskog bilja.
Uz hranu, bankarima je jednako važna i dobra kapljica, pa budući majstor kuvar mora da bude upoznat i sa "spajanjem hrane i pića" (ili kako piše: "sljubljivanje hrane i pića"), što je takođe jedna od veština koja se traži u konkursu.
Konkretno, kako stoji u dokumentaciji, kuvar mora da dobro organizuje i priprema svečane ručkove i poštuje protokol. Dakle, uz belu kuvanu ribu idu bela vina, uz divljač ide nešto jače crno vino, uz slatkiše treba služiti nešto aromatičnija pića.
Osim glavnog kuvara, banci hitno trebaju i sledeće ugostiteljske struke: kuvar specijalista, KV kuvar i konobar.
Ugostiteljsko osoblje kuvače i za zaposlene u banci, ali i brojne protokolarne goste jer banka za javne skupove ne koristi ketering.
U banci su,piše list , već zaposlena dva konobara i kuvar, pa nije jasno zašto za te usluge ne koriste njih.
Banka, takođe, u konkursu traži i nekoliko blagajnika, transportnih radnika, vozača B kategorije, grafičara, administrativnih radnika sa srednjom i višom stručnom spremom i dostavljača.
Hrvatski list piše da ovaj konkurs svedoči da se, iako mediji godinama upozoravaju na neracionalne troškove, ništa nje promenilo ni dolaskom novog guvernera.
Čak je nedavno nedeljnik "Globus" otkrio kako je guverner Boris Vujčić prošle godine povećao sebi platu za čak 34 odsto.