Sećate li se Dana mladosti? | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Sećate li se Dana mladosti?

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

U Beogradu i u nekim drugim gradovima nekadašnje SFRJ i danas će, 34 godine posle smrti Josipa Broza Tita, biti obeležen Dan mladosti koji se u tadašnjoj državi proslavljao kao rođendan doživotnog predsednika.

Očekuje se da će i ove, kao i svih prethodnih godina, hiljade poštovalaca njegovog lika i dela posetiti grobnicu u okviru "Memoricjalnog centra 25. maj", gde je sahranjen Broz, a prošlog oktobra i njegova udovica Jovanka.

Iako je zvanično bio rođen 4. maja, 25. maj je obeležavan kao njegov rođendan. Toga dana pioniri, omladinci, studenti, ali i pripadnici svih rodova vojske SFRJ učestvovali su na tradicionalnom sletovima koji su odrzavani na tadašnjem stadionu JNA.

Po pravilu, negde iz publike ili iz središta manifestacije izlazili bi čuveni sportisti i ugledni omladinci, koji su se trčeći preko stadiona penjali do svečanih tribina, gde su bili Tito, njegova supruga i najbliži saradnici, čvrsto u ruci noseći Štafetu mladosti.

Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke omladine SFRJ za "voljenog predsednika" iz svih tadašnjih republika.

U tom svečanom trenutku, uz prigodan kratak govor, Tito je preuzimao Štafetu uvek napominjući da je ona prethodno nošena rukama omladinaca prelazila hiljade i hiljade kilometara od Triglava do Djevđelije.

Bio je to po pravilu neradan dan i svojevrsni praznik, neka vrsta opšteg nacionalnog praznika tadašnje Jugoslavije.

Iako se ovaj datum nije poklapao sa njegovim zvaničnim datumom rođenja, Tito ga je prihvatio i slavio ga sa svojim narodom.

Nekadašnji doživotni predsednik SFRJ bio je Hrvat, rođen u Kumrovcu, u Hrvatskom zagorju u hrvatsko-slovenačkoj porodici.

Na čelu SFRJ nalazio se punih 35 godina i imao je nesumnjivo izuzetan ugled u tadašnjem svetu. Posebno je veliki značaj, u međunarodnim odnosima, imala njegova uloga kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliku težinu.

U njegovim zvaničnim biografijama navođeno je da je učestvovao u Oktobarskoj revoluciji u Rusiji, gde je prethodno ranjen 1915, pa je izvesno vreme proveo kao zarobljenik. Pre toga je kao austrougarski kaplar učestvovao u Prvom svetskom ratu - između ostalog i u borbama protiv srpske vojske.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se krajem oktobra 1920, kada je postao član Komunističke partije, a 1937. njen generalni sekretar, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića, prethodnog lidera KPJ. Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi u vreme kad je likvidiran i znatan broj jugoslovenskih komunističkih prvaka.

Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu Partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska). Iz rata je izašao kao proslavljeni ratni komandant, predvodnik najmasovnijeg pokreta otpora u okupiranoj Evropi i neprikosnoveni lider Jugoslavije.

Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju - tokom i nakon rata.

Odbio je Staljinov pritisak 1948. godine - Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih partija, nakon čega je počev od 1950. dobijao značajnu finansijsku i vojnu pomoć (vojnu većinom do polovine pedesetih) od SAD.

Osim odbijanja Staljinovog pritiska 1948. njegov ugled je takođe bio posledica činjenice da je bio poslednji veliki ratni lider Drugog svetskog rata koji je toliko dugo ostao na čelu svoje zemlje.

O njegovoj istorijskoj ulozi svedoči i neverovatno masovno prisustvo najistaknutih ličnosti tadašnjeg sveta njegovoj sahrani 8. maja 1980. godine. Bio je osnivač i lider Pokreta nesvrstavanja. Njegovoj sahrani u Beogradu prisustvovalo je više od 200 visokih ličnosti iz čak 127 zemalja.

Dan mladosti poklapao se inače i sa nemačkom desantom na Drvar 25. maja 1944. kada je Tito je uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica.

U unutrašnjoj politici sticajem okolnosti ostavio je ustrojstvo koje se se na kraju pokazalo kao neodrživo - Ustav iz 1974. godine. Specifičan sistem konsenzusa predstavnika republika i pokrajina pokazaće se vremenom kao nerešiv problem.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ratko

I meni je danas rodjendan!

sah 88

Kakva je ovo bila prevara i zaglupljivanje naroda,a sve u svrhu veličanja diktatora da bi što duže ostao na vlasti stvarajući lažni kult ličnosti.

mimi jale

@sah 88 Misliš, danas nezglupljuju narod, ja mislim da ga zaglupljuju toliko da Evropa ima 26 miliona nezaposleni a u banana državicama bivše SFRJ narod jedva sastavlja kraj sa krajem.Slažem se da niko nemože biti iznad naroda, takođe,svaki kult ličnosti ma u kom periodu se desio ima pozitivne i negativne strane.Iskreno promišljajući, SFRJ se raspala jer je bilo previše onih koji su samo mislili o sebi te nakon raspada mnogi od njih postali su tajkuni i ponovno se bave isti zantom, zaglupljivanjem naroda.Tako kako god okreneš da okreneš, narod je u svakom režimu zadanja rupa na svirali, bio i biće.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU