• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Presuda Stanišiću 2014, Karadžiću 2015...

Izvor Beta

Konačnu presudu bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću, Haški tribunal izreći će do kraja ove godine.

To je najavio danas u izveštaju Savetu bezbednosti predsednik Tribunala Teodor Meron.

Prvostepeno veće suda oslobodilo je 30. maja prošle godine Stanišića i njegovog saradnika Franka Simatovića-Frenkija krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu o kojoj će odlučiti apelaciono veće Tribunala.

Po najavi sudije Merona, sud u Hagu bi do kraja 2014. trebalo da izrekne i konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske nepravosnažno osuđenim za genocid i druge zločine u Srebrenici u julu 1995.

Zbog genocida nad 7.000 srebreničkih Muslimana, prvostepeno veće je na doživotni zatvor osudilo pukovnike Vujadina Popović i Ljubišu Bearu.

U govoru pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, Meron je ponovio da se prvostepena presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, takođe optuženom za genocid u BiH, očekuje u oktobru 2015.

Nepravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću, komandantu VRS, po istoj optužnici, trebalo bi da bude izrečena do jula 2016.

Osvrćući se na proces lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, predsednik Tribunala izrazio je nadu da će raspravno veće uskoro moći da odluči o daljim koracima.

Podsetio je da je Šešelj uložio žalbu na odluku da se proces nastavi posle izuzeća jednog od sudija i da tu žalbu trenutno razmatra apelaciono veće.

Presuda Šešelju, optuženom za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, bila je zakazana za 30. oktobar prošle godine, ali je otkazana pošto je sudija Frederik Harhof izuzet iz veća zbog pristrasnosti, na zahtev samog Šešelja.

Potom je imenovan novi sudija, koji se od početka ove godine upoznaje s predmetom, čitajući ceo spis i gledajući video snimke svedočenja. Na odluku da se proces nastavi s novim sudijom, Šešelj je uložio žalbu, tražeći da bude oslobođen.

Podnoseći redovan izveštaj o radu Tužilaštva, glavni tužilac Serž Bramerc ocenio je da svakodnevna saradnja sa Srbijom, Hrvatskom i BiH "teče glatko". Te zemlje hitro odgovaraju na zahteve za pomoć u pristupu svedocima i dokumentima, kazao je Bramerc.

On je pohvalio i sklapanje memoranduma o saradnji u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina između zemalja bivse Jugoslavije, ali je naznačio da se očekuje "vidljivije delovanje" u toj saradnji.

Bramerc je kritikovao pravosuđe BiH zbog spore primene strategije za kažnjavanje ratnih zločina, ističući veliki zaostatak u predmetima koji se vode pred tamošnjim Državnim sudom.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dzoni

Seselju zavrseno sudjenje u maju 2012 godine, a jos nema ni prvostepene presude! Kakva tuga od ''suda'' ! Zivog ga ne mogu osuditi!

Dzoni

Seselju zavrseno sudjenje u maju 2012 godine, a jos nema ni prvostepene presude! Kakva tuga od ''suda'' ! Zivog ga ne mogu osuditi!

Neprocenjivo

Nažalost loše će proći jer će IV Rajh da se žestoko sveti posle fijaska u Siriji i sada u Ukrajini a tome je herojski srpski narod dobro doprineo jer je pružao herojskih devedesetih otpor neočekivanih 10 godina.

special image